Sınıfta Öğrenci Katılımını Artırmanın Yolları

0
75

İlköğretim öğrencilerinin çoğu konuşmayı sever, bu nedenle bir soru sorduğunda çok sayıda elin havaya kalkması genelde normaldir. Ancak, bir ilkokul sınıfındaki çoğu etkinlik öğretmen tarafından yönlendirilir, bu da konuşmanın çoğunu öğretmenlerin yaptığı anlamına gelir. Geleneksel öğretim yöntemi onlarca yıldır sınıfların temelini oluştursa da, günümüz öğretmenleri bu yöntemlerden uzaklaşmaya ve daha çok öğrenci tarafından yönlendirilen etkinlikler yapmaya çalışmaktadır. İşte sınıfta öğrenci katılımını artırmanın bazı yolları:

Düşünmeleri için Zaman Tanı

Bir soru sorduğunda, hemen bir cevap beklemeyin. Öğrencilere düşüncelerini toplamaları ve cevapları üzerinde düşünmeleri için biraz zaman vermelisin. Hatta öğrenciler düşüncelerini bir not defterine yazabilir, düşün-eşleş-paylaş, işbirlikçi öğrenme yöntemini kullanarak düşüncelerini tartışabilir veya arkadaşlarının görüşlerini dinleyebilirler. Bazen öğrencilerin daha fazla konuşmasını sağlamak için yapman gereken tek şey, sadece düşünebilmeleri için birkaç dakika sessiz kalmalarına izin vermektir.

Aktif Öğrenme Stratejileri Kullan

Aktif öğrenme stratejileri, öğrencilerin sınıfta daha fazla konuşmasını sağlamak için harika bir yoldur. İşbirlikli öğrenme yöntemi, öğrencilere not tutmalarını ve ders anlatan öğretmeni dinlemelerini sağlamak yerine arkadaşlarıyla birlikte çalışma ve öğrendiklerini tartışma fırsatı sunar. Ayrıca, Jigsaw yöntemini kullanmayı dene; burada her öğrenci görevin bir kısmını öğrenmekten sorumludur, ancak öğrendiklerini kendi grupları içinde tartışmalıdır.

Beden Dilini Taktiksel Olarak Kullan

Öğrencilerin önündeyken, öğrencilerin seni nasıl gördüğünü düşün. Onlar konuşurken kollarını kavuşturuyor musun yoksa uzağa mı bakıyorsun ya da dikkatin dağılıyor mu? Beden dilin, öğrencinin ne kadar rahat olduğunu ve ne kadar süre konuşacağını belirleyecektir. Konuştuklarında yüzlerine bakıyor ol ve kollarını kavuşturmamaya dikkat et. Aynı fikirde olduğunuz zaman başını salla ve sözlerini sakın kesme.

Soruların Hakkında Düşün

Öğrencilere soracağın soruları hazırlamak için biraz zaman ayır. Her zaman retorik ya da evet-hayır soruları soruyorsan, öğrencilerinin daha fazla konuşmasını nasıl bekleyebilirsin ki? Öğrencilerin bir konu üzerinde tartışmalarını teşvik et ve bir taraf seçmek zorunda kalacakları şekilde bir soru hazırla. Öğrencileri iki gruba ayırarak görüşlerini tartışmalarına teşvik et.

Bir öğrenci yanlış cevap verdiğinde cevabını gözden geçirmesini söylemek yerine, bu cevaba nasıl ulaştığını sormayı deneyebilirsin. Bu, öğrencilere sadece kendilerini düzeltme ve yanlışlarını nasıl bulacaklarını öğrenme fırsatı sunmakla kalmayacak, aynı zamanda seninle konuşma fırsatı da verecektir.

Öğrencilerin Yönettiği Bir Forum Oluştur

Öğrencilerin soru sormasını sağlayarak otoriteni onlarla paylaş. Öğrencilere, anlatacağın konu hakkında ne öğrenmek istediklerini sor, ardından sınıf tartışmaları için birkaç soru hazırlamalarını iste. Öğrencilerin yönettiği bir forum düzenlediğinde, öğrenciler konuşmak ve tartışmak için kendilerini daha özgür hissedeceklerdir çünkü soruları hem kendileri hem de arkadaşları hazırlamış olacaktır.

Kaynak: https://www.thoughtco.com/getting-students-to-talk-in-class-3860770

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz