Çoğunlukla Mı Çoğunluğa Karşı Mı?

0
2633

İnsan, toplumsal yanı ağır basan bir varlıktır. Kendine ait beğenileri olsa da çoğunluğa uymaya meyillidir. Çoğunluğun beğenilerini beğenme olasılığı, her zaman daha fazladır. Genel kabul görmüş fikirleri, olayları, insanları sorgulama, irdeleme yeteneğinden yoksundur çoğu kez. Bu sebepten bazı yanlışlar toplumsal olarak yapılır.  Büyük büyük yanlışlar. Birisi bir iz oluşturur ve onu takip edenlerle kocaman bir yola dönüşür bu patika. Vardığı yerin yanlışlığını kabul etmek yerine, türlü kılıflarla mantığa uydurma çabaları baskındır. Çünkü yeni bir yol açmak, en başta, gelecek tepkileri göğüsleme cesareti ister ve insan aynı zamanda konforsever bir varlıktır.

Yanlışlardan korunma, yanlışlardan dönme meziyetini sergileyebilmek içinse ilk önce tartabilen, sorgulayabilen bir zihne sahip olmak gerekir. Aslında kulağa kolay gibi gelse de sormak ve sorgulamak; içinde, karşı çıkmak cesaretini barındırır. Eğer itaatkar bir toplumda uyumlu olmayı öğrenmiş bir bireyseniz, o cesareti göstermek söylendiği kadar kolay değildir. Büyük bir çoğunluk akıntının konforuna bırakır çünkü kendini.

Bir İskandinav atasözünün dediği gibi;

“SADECE ÖLÜ BALIKLAR AKINTIYA KAPILIR. AKINTIYLA AYNI YÖNDE HAREKET EDİYORSANIZ, ÖLMÜŞSÜNÜZ DEMEKTİR.”

Ayrıca bir söz daha vardır. “Bütün uyuyanları uyandırmak için bir uyanık yeter.” der. Aslında bu sözü hatırda tutmak, herhangi bir yerde bir yanlış gördüğünüzde içinizde barındırdığınız potansiyeli unutmamak adına faydalı olabilir. Tek başınıza güçsüz olabilirsiniz, yetersiz kalabilirsiniz lakin tek değilsiniz. “Yanlış çete kurmuş, doğru ise yalnızdır.” sözünün aksine doğruları bulup onlarla çete kurabilirsiniz siz de. Bunun dışında, bireysel anlamda yapılabileceklere gelecek olursak şunları söylemek yanlış olmaz herhalde?

Kendinizi eğitin. Zihninizi eğitin. Böyle bir zamanda, içinizde bir yerlerde haksızlıklara, yanlışlara karşı çıkabilme isteği duyan asi bir yan olsun. Bu yanınızı yaşatın  ama asla gözünüzü kör, kulağınızı sağır edecek kadar güçlenmesine izin vermeyin. Kontrolüne girmeyin, kontrolünüzde tutun. Unutmayın, yapılan yanlışa hayır diyebilmek de  bir çeşit isyan barındırır içinde.

shu_fatma_yavuz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz