Beyniniz ve Geleceğiniz Tercihlerinizle Şekillenir

0
2871

Beynin nöroplastisite özelliğini duymuşsunuzdur. Kısaca söylemek gerekirse; beyninizin sizin tercihleriniz, sizin ilgi alanlarınız ve uğraşlarınız doğrultusunda şekillenmesi, emek verdiğiniz alanlarda gelişmesi veya ihmal ettiğiniz konularda gerilemesi olarak tanımlanabilir. Bu aslında “Her insan kendi beyninin mimarıdır.” deyişinin haklılığını ortaya koyan bir durum. Bu da demek oluyor ki bugün emek verdiğiniz, zaman harcadığınız her şey, geleceğinizi ve daha da önemlisi sizi oluşturur,  biçimlendirir. Aslında siz geleceğe bugün yaptıklarınızdan doğarsınız.

Bugün yaptığınız hiçbir şeyi küçümseme lüksünüz yoktur o yüzden. Beraber zaman geçirdiğiniz insanları, okuduğunuz kitapları, izlediğiniz filmleri az buçuk tartmalısınız. Tartmalısınız ki sizden aldıkları zamanın karşılığını ilerde hayatınıza bazı katkılarla ödeyebilsinler diye.

Nöroplastisite, her insanı bir noktada eşitleyebilen bir özellik aynı zamanda. Zamanında kaçırdığınız fırsatları telafi edebileceğinize olan inancınızı kamçılayan, umutsuzluk bulutlarını aralayan bir nimet belki. Ayrıca size asla pes etme, vazgeçme hakkı tanımayan bir gerçek. Bu yönüyle de sorumluluk demek. Yani aslında sizi siz yapan beyniniz bile konuların genelinde size şikayet etme hakkı tanımıyor. Size kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilme imkanı tanıyarak çabalamak, değişmek ve gelişmek adına üzerine düşeni yapıyor. Bütün bu koşullara rağmen hayatınızda sevmediğiniz, yaşam kalitenizi düşüren durumlar için hiçbir şey yapmadan sadece şikayet etmeyi seçiyorsanız sorunu belki seçimlerinizde aramalısınız.

Tolstoy’un bisiklet hikayesini biliyorsanız eğer her yaşta gelişimin somut örneklerini günlük yaşamda görmenin şaşırtıcı olmadığının farkındasınızdır. Tolstoy’a 67 yaşında bir bisiklet hediye edilir. O yaşta bisiklet kullanmayı öğrenen Tolstoy, insanlara, hayatta aslında hiçbir şey için geç olmadığı,  insan isterse, belki her şeyi değil ama birçok şeyi başarma şansına sahip olduğu mesajını verir.

 İnsan beyni eşittir insanın kendisi ise eğer kendinizi ellerinizde tutuyor, şekillendiriyorsunuz demektir. Kısaca yaşamınızı şekillendirmede büyük ölçüde özgürsünüz. En azından beyninizin fizyolojisi bu anlamda kendi üzerine düşeni yapıp size bu şansını tanıyor. Bilmenizde yarar var.                                                               

shu_fatma_yavuz

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz