Hepimiz hata yaparız, ama hatalarından ders alan insanlar başarılı olanlardır.

“Asla geri dönme.” Bu ne anlama geliyor? Klinik psikolog ve Never Go Back: Asla Tekrar Yapamayacağınız 10 Şey’in (Howard Books, Haziran 2014) yazarı Dr Henry Cloud gözlemlerinden başarılı insanların sahip oldukları bazı “uyanışları” keşfetti. – başarılı insanlar bir kez bunların ne olduğunu anladıklarında, asla eski şeylere geri dönmezler. Ve bu olduğunda, asla aynı değildirler. Kısacası, hatalarından ders almışlardır.

Başarılı insanlar aşağıdakileri tekrarlamaz:

İşe yaramayan bir şeye geri dönmek

İster bir iş isterse bir ilişki haklı bir nedenden dolayı bittiyse bazı şeyler olumlu yönde değişmediği taktirde farklı sonuç bekleyerek o duruma geri dönmemek gerekir.

Kendileri olmalarını engelleyecek bir şey yapmak

Yaptığımız her şeyde kendimize sormalıyız: Neden bunu yapıyorum? Bunun için uygun muyum? Bana uygun mu? Sürdürülebilir mi? Eğer bu soruların cevabı hayırsa, geriye bakmadan ilerlemek için çok iyi bir nedeniniz var.

Başka birini değiştirmeye çalışmak

Birisini bir şey yapmaya zorlayamayacağınızı fark ettiğinizde, ona özgürlüğünü verir ve sonuçlara ulaşmalarına izin verirsiniz. Bunu yaparken kendi özgürlüğünüzü de bulacaksınız.

Herkesi memnun edebileceklerine inanmak

Herkesi memnun etmenin gerçekten imkansız olduğunu anladığınızda, doğru insanları memnun etmeye çalışarak, bilinçli bir şekilde yaşamaya başlarsınız.

Kısa vadeli konforu uzun vadeli faydaya tercih etmek

Başarılı insanlar sancılı, zaman sınırlı bir adım gerektiren bir şey istediklerini bildiklerinde, acı verici adımı önemsemezler, çünkü bu adımın onları uzun vadeli bir faydaya götüreceğini bilirler. Bu prensibin yerine getirilmesi, başarılı ve başarısız olan kişiler arasında hem kişisel hem de profesyonel olarak en temel farklılıklardan biridir.

Kusursuz görünen birine veya bir şeye hemen güvenmek

“İnanılmaz” görünen şeylere ve insanlara çekilmemiz doğaldır. Mükemmelliği seviyoruz ve her zaman onu aramalıyız. Yaptıkları işte mükemmel olan insanları, yüksek performans gösteren çalışanları, sıra dışı insanları, yıldız karakterine sahip arkadaşları ve mükemmel olan şirketleri takip etmeliyiz. Ama birisi ya da bir şey doğru olamayacak kadar iyi görünüyorsa, muhtemelen değildir. Dünya kusurludur. Nokta. Kimse ve hiçbir şey kusursuz değildir ve eğer bu şekilde görünüyorlarsa, duraklatma düğmesine basın.

Büyük resme odaklanmamak

Büyük resmi görebildiğimiz zaman, duygusal olarak daha iyi çalışırız ve yaşamlarımızda daha iyi performans gösteririz. Başarılı insanlar için, hiç bir olay tüm hikaye değildir. Kazananlar bunu hatırlıyor – her gün.

Durum tespiti yapmayı ihmal etmek

Dışarıdan bir şeyin ne kadar iyi göründüğü önemli değil, sadece bilmemiz gerekenleri bulacağımız daha derin, çalışkan ve dürüst bir bakış açısıyla gerçekten bilmemiz gerekene ulaşabiliriz: kendimize borçlu olduğumuz gerçeklik.

Kendilerine neden şu anda bulundukları durumda olduklarını sormaktan kaçınmak

Başarılı insanlar ve diğerleri arasındaki en büyük farklardan biri, sevgi ve hayatta, ilişkilerde ve iş dünyasında başarılı insanların her zaman kendilerine şu soruyu sormalarıdır: “Bu durumda ne gibi bir rol oynuyorum?” Başka bir deyişle, kendilerini kurban oldukları zaman bile kurban olarak görmemeleridir.

İç dünyalarının dış dünyadaki başarılarının yansıması olduğunu unutmak

İyi yaşamın bazen dış koşullarla ilgisi yoktur. İç dünyamızda olduğumuz kişi  olarak da çok mutlu ve doyumlu olabiliriz. Araştırmalar bunu doğrulamaktadır. Ve içsel yaşamlarımız büyük ölçüde dış koşullarımızın çoğunu üretmeye katkıda bulunur.

Kaynak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz