LGS’de Sorular Zor Olursa!

0
2680

LGS‘de Sorular Zor Olursa! Bir milyona yakın öğrencinin ter dökeceği LGS sınavı yaklaştıkça öğrenci ve velilerdeki heyecan ve stres düzeyi de artıyor. Bir yıl boyunca büyük emek ve zaman harcayan öğrenciler; emeklerinin karşılığını alamama veya istedikleri liseye gidememe endişesini yaşıyorlar. Bu kaygılarını tetikleyen en önemli nedenlerden birisi de sınav sorularının zor olacağına dair olumsuz düşüncelerdir. Sorular zor olursa yapamayacakları düşüncesi, kaygılarını daha da artırmaktadır. Tabi ki belirli düzeydeki kaygı normal ve olumlu olsa da yüksek kaygının olumsuz etkileri olmaktadır. Yüksek sınav kaygısı, öğrencinin bilişsel becerilerini -dikkat, odaklanma, hatırlama- kullanma yetisini olumsuz anlamda etkilemekte ve öğrencilerin sınavda kapasitelerinden daha düşük performans göstermelerine neden olmaktadır.

Peki, öğrencilerin “Sınav zor olursa” endişesi ne kadar doğru?

Sınav sorularının zorluk derecesi yıllara ve derslere göre farklılık göstermektedir. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da soruların zor mu kolay mı olacağını bilmemiz mümkün değildir. (Sadece tahminde bulunabiliriz.)  Aslında, bilmemiz de çok önemli değil. Soruların zor olması öğrenciler için dezavantaj oluşturmadığı gibi, çok kolay olması da avantaj oluşturmamaktadır. Soruların zor olması durumunda; tabi ki öğrencilerin net sayıları ve puanları düşecektir. Fakat LGS bir sıralama sınavı olduğu için puandan ziyade sıralama önemlidir. Ayrıca, soruların zorluk seviyesi tüm öğrencileri etkileyeceğinden herkes için aynı şartlar geçerli olacaktır.

Bu nedenle, öğrencilerin; sınav öncesi, sınavın zor olabileceği nedeniyle endişe etmelerine gerek yoktur. Böyle bir düşünce, motivasyonlarını düşürdüğü gibi kaygılarını da artıracaktır. Oysaki, öğrencilerimizin sınav öncesinde ve sınav anında, psikolojik olarak kendilerini rahat hissetmeleri son derece önemlidir. Sınava sayılı günler kala yüksek moral ve motivasyona sahip olmaları sınavdaki performanslarına olumlu katkı sağlayacaktır. Sınavda, çok kolay sorular olacağı gibi zor sorular da olacaktır. (Zaten sınavda tüm soruların çok kolay olması da sınavın geçerliliğine aykırı bir durum olur.)  Sınavda, öğrencilerin zorlandıkları, yapamadıkları zor sorular ile karşılaştıklarında da morallerini bozmadan devam edebilmeleri diğer soruları çözebilmeleri adına önemlidir. Çözemeyecekleri, boş bırakmak zorunda kalabilecekleri sorular olabileceğini bilmeleri ve buna hazırlıklı olmaları sınav anında moral bozmamaları adına faydalı olacaktır.

Kısacası; sınavda hem kolay hem de zor sorular olacaktır. Gerek bazı testlerin gerekse sınavın genel olarak zor olması durumunda, okul puanları düşeceği için bir dezavantaj oluşturmayacağından endişelenmenize gerek yoktur.

Bunlara Dikkat:

1-”Bu yıl, sınav zor olacakmış!” söylentilerine inanmayın.

2-“Sınav zor olacak veya kolay olacak.” gibi bir beklenti veya düşünceye kapılmayın.

3-Sonucu belirleyecek olan sınavın zorluk derecesi değil sizin performansınız olacaktır.

4-Sınav yaklaşırken, sizin moral ve motivasyonunuzu düşürecek düşüncelerden ve ortamlardan uzak durun.

5-Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak faaliyetler (egzersiz, yürüyüş v.b.) yapın.

6- Sınavın sizden daha önemli olmadığını, sınavın kişiliğinizi veya zekanızı ölçmediğini, geleceğinizi belirlemediğini UNUTMAYIN…

LGS’de sorular zor olursa!

LGS Puan Hesaplama

Tüm Öğrencilere Başarılar Dilerim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz