Özellikle psikoloji alanında hızlı bir gelişim ve değişim yaşanmaktadır. Çünkü psikoloji dünyada, özellikle de ülkemizde diğer bilim alanlarına göre çok sonradan gelişen bir bilim dalıdır. Her gün yeni bir tanı, yeni rahatsızlıklar, yeni tedavi yöntemlerinden bahsedilmekte. Bu hızlı değişimi takip etmenin en kolay yolu da kitaplar. Bir kitap okuduğumuzda kitaba harcadığımız zaman ve paranın karşılığını almak isteriz. Son zamanlarda heyecanla okumaya başlayıp hayal kırıklığı yaşadığım kitaplar oldu. İşte bu nedenle kitap önerileri bölümü hazırlamaya karar verdim. Bu bölümde, sadece okuduğum ve beğendiğim kitapları yayımlayacağım.

Kitap Önerileri



Madalyonun İçi-(Gülseren BUDAYICIOĞLU)
Bir Psikiyatrın Not Defterinden :
Bu kitapta, Türkiye de değişik nedenlerle psikiyatra başvuran her kesimden insanımızın hikayelerini bulacak, başta aşk ve ölüm olmak üzere "insanlık halleri" ile karşılaşacaksınız.
İnsanlar size içini açacak, en gizli sırlarını sizinle paylaşacak. Ve bütün bu sorunlar, hastalar ve hastalıklar karşısında Türkiye şartlarında bir ruh doktorunun duyguları, düşünceleri, yapabildikleri ve yapamadıklarını göreceksiniz. (Tanıtım Bülteninden)
Bitmesini hiç istemeyeceğiniz, bittiğinde üzüleceğiniz ve devamını bekleyeceğiniz bir kitap. Gerek vakalar, gerekse anlatım tarzı olarak çok etkileyici. Okuduğum bu tarz kitaplar içinde en çok bu kitabı beğendiğimi söyleyebilirim. Kesinlikle okunmalı. Şiddetle tavsiye ediyorum...


Başarı Yolcusu-(Zafer ÇON)
Değerli anne ve babalar; bu kitap sizlere kaynak, çocuklarınıza rehber olması için kaleme alınmıştır. Eğitsel rehberlikle ilgili önemli pek çok sorunuzun yanıtını bulacağınız bu kitabı okumalı ve çocuklarınıza ivedilikle okutmalısınız. Sevgili Başarı Yolcuları; bu eserde, bilimsel gerçekliklerle, duygusal motivasyonu yoğurarak aklınıza ve yüreğinize seslenmeyi hedefledim. Siz kitaptan edindiklerinizi hayatınıza aktararak mutlu yarınlara, aklın ve mantığın eşliğinde kendinizden emin bir şekilde yürüyeceksiniz. Bu kitap başarı yolunda yürüdüğünüz yolu aydınlatan meşaleniz olacaktır. (Tanıtım bülteninden)
Arkadaşım ve meslektaşım olan Psikolojik Danışman Zafer ÇON'a başarılar dilerim.



Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk-(Dr. Bruce D. Perry-Maia Szalavitz)
Küçük bir çocuğun beyni travmadan nasıl etkilenir? Korku ve şiddet çocuğun beyninde nasıl bir tahribata yol açar ve bu beyin iyileştirilebilir mi?
Dr. Bruce Perry, olağandışı durumlara maruz kalmış çocuklara yardım ederek onları hayata yeniden kazandıran dünyaca ünlü bir çocuk psikiyatristidir. Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk’ta, karşılaştığı travma vakalarını bilimsel bir gözle irdeleyerek ve bunları herkesin kolaylıkla anlayabileceği hikayelere dökerek, aşırı strese maruz kalan beyinde tam olarak ne olduğunu açıklıyor ve bu beynin akıl almaz iyileşme kapasitesini ortaya koyuyor.

Çocuğunuzun Beynine Hoş Geldiniz-(Samuel Wang, Sandra Aamodt)
Nörobilimci ve aynı zamanda birer ebeveyn olan Sandra Aamodt ve Samuel Wang Çocuğunuzun Beynine Hoş Geldiniz'de uyku problemleri, dil öğrenimi, cinsiyet farklılıkları ve otizm gibi çarpıcı konuları ele alarak beyin gelişimini tüm yönleriyle açıklıyor.Çocukların nasıl düşündüğü, ebeveynlerin bir türlü çözemediği sırlardan ve zorluklardan biridir. Çocuklarını zeki, güçlü ve mutlu yetiştirmek isteyen aileler vitaminlerden DVD ve oyuncaklara kadar her yolu deniyor. Ama gerçek bilim aslı olmayan pazarlama tekniklerinden nasıl ayırt edilebilir? Peki ya çocuğunuzun bebeklikteki, okul çağındaki ve ergenlikteki beyninde gerçekte neler oluyor?
(Tanıtım Bülteninden)


Çocuğunuza Sınır Koyma 2-(Robert J. Mackenzie)
Çocuğunuz istediğini yaptırmak için sınırlarınızı sürekli zorluyor mu? Çocuğunuzla basit bir olayda bile güç mücadelelerine mi giriyorsunuz?Kendinizi yorgun ve tahammülsüz mü hissediyorsunuz? Katı ya da yumuşak eğitim modelleriniz çocuğunuzla iletişim kurmanız için yeterli değil mi?Çocuğunuza Sınır Koyma 2, özellikle inatçı ve ısrarcı çocuklarınızın eğitiminde size yeni bir yöntem sunuyor. Çocuklarınızın daha pozitif, saygılı, iletişime açık ve koyduğunuz kurallara uyan bir birey olarak yetişmesinde etkin rol oynayacak.
(Tanıtım Bülteninden)

Akılsız Duyguların Cezasını Kararlar Çeker-(Acar BALTAŞ)
En son yaptığınız mantıksız davranış neydi? Neden insanlar bu kadar fazla basit hatalar yapıyor, çok çabuk kandırılıyor. Neden reklamlar bu kadar etkili. Kararlarımızda mantığımız mı, duygularımız daha etkili? Kararlarınızda Limbik sisteminiz mi yoksa frontal lobe mu söz sahibi. Mantıksızlığın mantığını anlamak istiyorsanız bu kitabı okumanızı öneririm. Bu konulara ilgi duyanların sıkılmadan okuyacağı bir kitap.

Psikiyatrinin Kara Kitabı-(Oytun ERBAŞ)
İnsanlar neden bağımlı olur? Neden bazı insanlar daha kolay depresyona girer? Hormonlar bizi nasıl etkiliyor? Kişiliğimizi çevresel faktörler mi etkiliyor, genetik mi? Psikiyatrik rahatsızların sebebi nedir ve nasıl tedavi edilir? Bunlar, çoğumuzun merak ettiği ve cevap aradığı sorular. Bunlar ve bunlar gibi birçok sorunun cevabını kitapta bulmak mümkün. Siz de merak ediyorsanız bu kitabı okumanızı öneririm. Bazı konularda genel bilinenin dışında iddiaları var. Birçok konuda kısa ama önemli bilgiler içeren bir kitap...

Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı-(Dale CARNEGIE)
İnsanlarla iyi ilişki kurmak, karşılaştığımız en büyük sorunlardan olsa gerek. Carnegie Vakfının gözetiminde yapılan araştırmalar göstermiştir ki, mühendislik gibi teknik konularda bile parasal başarının yüzde 15'i kişinin teknik bilgisine, yüzde 85'i ise kişiliğe ve insanları yönetme yeteneğine bağlıdır. (kitaptan alıntı)
İletişim kurma becerisi ile ilgili yazılmış çok faydalı bir kitap, olduğunu düşünüyorum. 3 defa okuduğum bu kitabı herkesin okumasını öneririm...

Her Şey Seninle Başlar (Mümin SEKMAN)
Eğer kişisel gelişim konusuna ilgiliyseniz bu kitabı zaten okumuşsunuzdur. Belki kitabı duymayan veya okumaya henüz fırsat bulamayanlar vardır diye tanıtma ihtiyacı hissettim. Sıradan bir kişisel gelişim kitabı değil, gerçekten okunmaya değer bir kitap. Bu kadar çok bilinen bir kitap hakkında çok fazla bir şey yazmaya gerek olmadığını düşünüyorum.

Dikkat ve Öğrenme Sorunları (Dr. Koray KARABEKİROĞLU)
Son yıllarda okullarda en fazla karşılaştığımız konulardan bir tanesi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite ve Özel Öğrenme Güçlüğü. Kuşkusuz bu konuda hem öğretmenlerin hem de ailelerin kafası oldukça karışık. İşte bu karışıklığı gidermenize yardımcı olacak bir kitap. Öğrenme bozukluları ve tedavileri hakkında kapsamlı bilgi içermekte. Öğretmenler ve aileler için de öneri bölümü içeriyor.

Beyin Oyunları (Tamer DEMİRDELEN)
Eğer beyin hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz, ergenlerin neden riski sevdiklerini, nasıl olup ta bu kadar mantıksız davrandıklarını, erkekler ile kadınların niye bu kadar farklı olduklarını anlayamazsınız. İnsanı anlamak için beyni anlamak şart. İşte bu nedenle son yıllarda beyin ile ilgili kitaplara ağırlık veriyorum. Bu kitapta beyin hakkında okuduğum en güzel kitaplardan bir tanesi, bu nedenle 2 defa okudum. Sıkılmadan okuyacağınız, bazen şaşırıp bazen gülümseyeceğiniz bir kitap...

Çocuklar Nasıl Başarır?(Dr.Bahar ERİŞ-Mümin SEKMAN)
Hangi çocuklar daha başarılı? Kahvaltı yapmak, spor yapmak, kitap okumak v.b. başarıyı nasıl etkiler? Bunlar ve çok daha fazlası kitapta yer almakta. Verilen bilgiler araştırma sonuçları ile desteklenmiş. İlginç araştırma sonuçları var. Hiç aklınıza gelmeyen etkenlerin bile başarıyı nasıl etkilediğini göreceksiniz. Verdiğiniz seminerlerde bu araştırma sonuçları işinize yarayabilir. Özellikle aile ve rehber öğretmenlerin okumasını öneririm.

Süper İyi Günler(Mark HADDON)
Bazı rahatsızlıklar hakkında ders kitaplarını okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Fakat rahatsızlığı yaşayan insanları anlamak için rahatsızlığın özelliklerini bilmek yetmez, yaşadıklarını, neler hissettiklerini anlamak gerekir. Bu kitap otizmli bir çocuğun yaşadıklarını, hissettiklerini anlatıyor. Eğer otizmli insanları anlamak ve daha yakından tanımak istiyorsanız bu romanı okumalısınız.

Sinaps (Uğur BATI)
Eğer psikoloji ile uğraşıyorsanız beyni daha yakından tanımalısınız. Duyguların, düşüncelerin, kararların merkezi olan beyni iyi bilmeden insanların duygu düşünce ve kararlarını anlamak çok mümkün olmayacaktır. Uğur Batı imzası taşıyan bu kitap "Beynimizin ve Kararlarımızın Sıradışı Hikayesini" anlatıyor. Kitabın iddiası bu. Eğer beynimizin yapısı, insan davranışları, kararlarımız gibi konular ilginizi çekiyorsa gerçekten okumanız gereken bir kitap...

Okul Ortamındaki Ergenler İçin Bilişsel Terapi
Kitap okul ortamındaki öğrenciler için bilişsel terapiyi örnek vakalar ile anlatıyor. Kitap farklı bir kültürde yazıldığı için anlatılan vakalar okullarda sık karşılaştığımız vakalar olmasa da uygulanabilir yöntemler ve kitabın sonunda formlar var. Yazar okul ortamında çok uzun süreli danışma yapılamayacağını göz önüne almış. Okuduktan sonra, içindeki yöntemleri uyguladığım ve danışma yöntemimi değiştirmeme neden olan ilk kitap. Faydalanabileceğiniz bir kitap.

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Psikolojik Danışma (Gerald B. SKLARE)
Okullarda bilişsel terapiyi uygulayamıyorum, daha kısa süreli bir terapi yöntemi arıyorsanız son yıllarda öne çıkan "Çözüm Odaklı Kısa Süreli Psikolojik Danışma" kitabından faydalanabilirsiniz. Kitap çözüm odaklı terapiyi oturum oturum anlatıyor. En büyük avantajı daha somut ve kısa sürede sonuca ulaşma yöntemi. Çözüm odaklı terapide amaç; bireyin yapamadıklarına odaklanmak yerine yapabildiklerini öne çıkarmak ve cesaretlendirmek. Görüşmelerimde bu terapi yöntemini kullanmasam da içindeki bazı teknikleri kullanıyorum. Bilişsel terapiye bir alternatif olarak bilinmesi gereken bir terapi yöntemi olduğunu düşünüyorum.

Anne Beynim Aç (Dr. Bahar ERİŞ)
"İnsanlar hala şunu anlamıyor; Dünyaya çocuk getirmek sadece karnını doyurmak değil, zihnini de eğitmektir. Aksini düşünmek, hem zavallı çocuğa hem de topluma karşı işlenmiş bir ahlak suçudur." Kitap John Stuart Mill'in bu sözüyle başlıyor. Çocukların beyin gelişimi için neler yapılmalı bunu akıcı bir dille sıkmadan anlatmış. Dr. Bahar ERİŞ'in bu kitabı da diğer kitapları gibi öğretici aynı zamanda akıcı bir dile sahip. Çocuğu olan herkes okumalı...

ACP_PDF 2_file_document

Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı (Mark MANSON)
"Bir nesli ve onların hayata bakışını tanımlayan bu kişisel gelişim rehberinde Mark MANSON, daha mutlu olabilmek için sürekli "pozitif" olmaya çabalamaktan vazgeçmenin ve bunun yerine zorluklarla mücadele etmekte daha azimli olmanın yolunu gösteriyor." Manson espirili bir dille anlattığı savlarını akademik araştırmalarla destekliyor. Kitap kendisini böyle tanıtıyor. Benim yorumum ise kitap ilginç ve kitabın okunmaya değer olduğunu düşünüyorum. Çok büyük beklentiye girmeden sıkılmadan okuyabileceğiniz bir kitap...




HEr Çocuk Üstün Yeteneklidir.(Dr.Bahar ERİŞ)
Herhangi bir çocuk üstün yetenekli gibi yetiştirilirse, ne gibi mucizevi sonuçlar alınır? Kitapta ünlü dahilerin çocukluk günlerinden, zeka testlerinde dikkat edilmesi gerekenlere, yeni bilimsel araştırmalardan ideal anne uygulamalarına, ilgili filmlerden yüksek zeka eğitim sistemlerine kadar birçok konu rahatça anlaşılabilir bir dille ele alınıyor.
Dr. Bahar Eriş’in kitabı, üstün yetenekli bir çocuğun içindeki *cevheri işleyip mücevhere dönüştürme* çabasına dönük, evrensel ilkeler ile yerel uygulamaları, olması gerekenler ile olanları, abartılanlar ile eksik bırakılanları sistematik bir şekilde ele almış. *Ev yapımı dahi* yetiştirmek isteyenler için yeni, yaratıcı ve yararlı bilgiler içeren bir kitap. (Mümin Sekman Tanıtım Bülteninden)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz