Çocuğunuza “Bugün Okul Nasıl Geçti?” Yerine Sorabileceğiniz 15 Soru

0
3093

Çocuğunuza kaç kere “Bugün okul nasıldı?” diye sordunuz ve cevap alamadığınız için hayal kırıklığına uğradınız? Bir ebeveyn olarak, genellikle pek cevap alamamama rağmen oğluma bu soruyu sürekli sorduğum için kendimi suçlu hissediyorum.

Dürüst olmak gerekirse, kimi zaman gerçek bir sohbet için hiç enerjim yoktu. Diğer zamanlarda da soracak başka soru gelmedi aklıma. Bir öğretmen olarak, çocukların, birlikte yaptığımız harika şeylerin hikayelerini ebeveynleriyle paylaşmalarını istedim hep, ancak bunun olmasını nasıl sağlayacağımı bilmiyordum.

Artık oğlum ortaokula geçtiği için önemli bilgiler edinmemizi sağlayacak sorulardan oluşan bir liste hazırladım. Çünkü öğretmenler bizimle, ilkokula oranla daha az iletişim kuruyor ve okulda bilmem gereken daha fazla şey olup bitiyor. Keşke, öğretmenlik yaptığım dönemde neler yaptığımızı öğrenebilsinler diye bu listeyi ebeveynlere sunabilseydim.

SORULAR

Ufak tefek ifade değişiklikleriyle, bu soruları tüm yaş gruplarından çocuklar için işe yarar hale getirebilirsiniz:

  1. Bugün öğrenmekten heyecan duyduğun bir şey oldu mu? O anı anlatır mısın bana?
  2. Sınıfta kafa karışıklığı hissettiğin oldu mu?
  3. Bugün okulda öğrendiklerin ve yaptıkların üzerine düşün. Hangi konu hakkında daha fazla şey öğrenmek isterdin? Bugün öğrendiklerin hakkında kafanda oluşan bir soru var mı hiç?
  4. Endişeli hissettiğin anlar oldu mu? Ya da korktuğun?
  5. Bugün biri sana saygısızlık yapmış gibi hissettin mi? Bana o anı anlatır mısın?
  6. Sınıf arkadaşlarından birinin seni önemsediğini hissettiğin oldu mu?
  7. Bugün kendinle gurur duyduğun anlar yaşadın mı?
  8. Arkadaşlarından biriyle keyif alarak yaptığın bir konuşmadan bahseder misin bana?
  9. Gününün en zorlayıcı tarafı neydi?
  10. Bugün en çok nelerden keyif aldın?
  11. Bugün kendinle ilgili ne öğrendin?
  12. Konuşmak istediğin, sana yardımcı olmamı istediğin bir konu var mı?
  13. Endişe duyduğun bir konu var mı?
  14. Yarın dört gözle beklediğin bir şeyler var mı?
  15. Bugünle ilgili sana sormamı istediğin bir soru var mı?

Soru Sorma Önerileri 

Bu soruları nasıl ve ne zaman sorduğumuz, çocuklarımızdan alacağımız bilgilerde büyük bir fark yaratır. İlk olarak, tüm bu soruları aynı günde sormanız iyi olmaz. Aynı gün içinde bunlardan bir ya da iki tanesini sorabilirsiniz. Bir süre sonra, hangisinin en anlamlı yanıtları ortaya çıkardığını anlayacaksınız. Soruları tam olarak odaklanabildiğiniz vakitlerde sormaya özen gösterin, böylece çocuğunuz tüm dikkatinizin onda olduğunu görebilir. Kendi çocuğumla – ve bizim evde – bu konuşmaları yapmak için akşam yemeği ve araba yolculukları en uygun zamanlar.

Artık bu sohbetler bizim için bir rutin haline geldi. Oğlum, arabayla okula giderken ona o günden ne beklediğini, endişelendiği bir konu olup olmadığını ve konuşmak istediği, ona yardımcı olabileceğim bir konu var mı diye soracağımı biliyor.

Daha fazla öneri…

Aşağıdakiler, pozitif ve güçlü konuşmalar yapmanıza yardımcı olabilir:

  • Sözünü kesmeyin. Bu, yapacağınız herhangi bir konuşma için iyi bir kuraldır, ancak çocuğunuzdan mümkün olduğunca çok bilgi edinmek istiyorsanız özellikle gereklidir.
  • Daha fazlasını isteyin. “Bu konu hakkında daha fazla şey duymak isterim…” ya da “Daha detaylı anlatabilir misin?” gibi cümleler kurarak daha fazla bilgi edinmeniz mümkün.
  • Nasıl hissettiğini sorun. Çocuğunuz bir deneyiminden bahsettikten sonra ona, “O an nasıl hissettin? Hislerinle ilgili neyin farkına vardın?” diye sorun.
  • Hissettiklerini onaylayın. Çocuğunuzun hissettiği her şey normal. Bunu bilmelerini sağlayın. Duygular normaldir. Bunu çocuklarınıza söyleyin.
  • Öğretmenlerin ya da diğer çocukların kaba olmasının kabul edilir olmadığını söyleyin. Çocuğunuz, ona bağıran ya da saygısızlık yapan bir öğretmenden bahsederse (çocuğunuzun ne söylediği ve yaptığının önemi yok), bir yetişkinin ona bu şekilde davranmasının doğru olmadığını anlatın. Bu, diğer çocukların davranış biçimleri için de geçerli.
  • Tüm bunları sizinle paylaştığı için çocuğunuza teşekkür edin. Günlerinin güzel kısımlarının yanı sıra yaşadıkları zorlu anları da sizinle paylaşma konusundaki dürüstlüğünü ve istekliliğini her zaman takdir edin. Bu sayede, güveni artacak ve size daha fazla şey anlatacaktır.

Siz çocuklarınızla sohbet ederken hangi soruları soruyorsunuz?

Kaynak: https://www.edutopia.org/blog/parents-fifteen-questions-replace-how-was-school-today-elena-aguilar?utm_source=facebook&utm_medium=socialflow

Aktaran:https://www.egitimpedia.com/cocugunuza-bugun-okul-nasil-gecti-yerine-sorabileceginiz-15-soru/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz