Bu Davranışları Çocuklarınıza Asla Yapmayın

0
2639

Her ebeveyn çocuğu için en iyisini ister. Ona sevgisini en samimi şekilde göstermek ve iyi bir ilişki kurmak ister. Ancak bazen aileler çocuklarına sevgi göstermek isterken negatif sonuçlar doğurabilecek davranışlar sergilemektedirler. Bu negatif sonuçlarla işlerin kontrolden çıkmasını önlemek için sizin için hazırladığımız listeye bir göz atabilirsiniz.

Çocuğunuza kral gibi davranmak.

Çocuğunuza özel olduğunu elbette hissettirmelisiniz ama bunu yaparken çocuğunuz üzerindeki otoriteyi kaybederseniz bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir. Otoritenizi korumak kuralları ve sınırları belirgin hale getirir ve çocuğunuz için daha iyi bir rehber olur.

Çocuğunuza çok fazla para vermek.

Para çocuğunuz için hiçbir zaman bir övünç kaynağı haline gelmemelidir. Çocuğunuzun bunu olabildiğince küçük yaşta anlamasını sağlamalısınız. Eğer ona küçük yaşlarda ihtiyacı olandan çok fazla para verir, çok pahalı ve değerli eşyalar alırsanız ilerleyen zamanlarda sahip oldukları hiçbir şey için kolay kolay minnettar olmayan bir çocuğunuz olabilir.

Sınırları olduğunu öğretmemek.

Doğaları gereği çocuklar şımarık davranabilirler. Her istedikleri, her zaman olsun isterler bunun olmasını ebeveyn olarak engelleyemeyebilirsiniz. Ancak çocuğunuzun iyi davranışlara sahip bir birey haline gelmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için her bireyin davranışlarında belli sınırlar olduğunu öğreterek işe başlayabilirsiniz.

Yanlış sebeplerle hediyeler almak.

Eğer çocuğunuz eskisinden sıkıldı diye ya da sızlanmayı bıraksın diye ona yeni bir oyuncak alırsanız aslında ona yanlış sebeplerle hediye almış olursunuz. Oysa hediyeler onlara doğru davranışlarda bulunduklarında hak ettikleri için alınmalıdır.

Yaptıklarının sorumluluklarını üstlenmelerine engel olmak.

Herkes gibi çocuğunuz da hata yapacaktır ancak yaptığı hatanın sorumluluğunu almasına engel olmamalısınız. Eğer böyle yaparsanız ona sorumluluktan kaçmayı öğrettiğiniz gibi yaptığı hatadan ders çıkarmasını da engellemiş olursunuz. Oysa insanları hayatta tecrübe sahibi ve bilge yapan şeyler çoğunlukla hatalarından çıkardıkları derslerdir.

Çalışmalarına engel olmak.

Çalışmak hayatımızdaki bir zorunluluktur. Sorumluluk sahibi her yetişkin geçimini sağlamak için çalışmalı ve kendi kendine bakabilmelidir bir anlamda. Çalışmanın önemini çocuklarınıza öğretmek onlara yetişkin hayatlarına geldiklerinde faydalı olacaktır. Elbette ki ebeveyn olarak zahmetli her şeyden çocuğunuzu korumak istemeniz anlaşılır bir şeydir ama çalışmanın çocuğunuza yıkıcı etkilerden çok fayda sağlayan etkileri olacaktır.

Elde ettikleri için minnettar olmasını teşvik etmemek.

Çocuğunuzun sahip olduğu her şeyi hak ettiğine inanıp kimseye bir şey borçlu olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak çocuğunuza bunu aşıladığınızda elde ettikleri karşısında “Teşekkür ederim” bile diyemeyen bir çocuğunuz olabilir. Oysa sahip oldukları için teşekkür etmesini bilen bir çocuk sahip olduklarının kıymetini de daha çok bilecektir.

kaynak:http://www.hipokampus.net/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz