Deprem Korkusu ve Kurtulma Yolları

0
2592

Daha önce yaşanmış olan ve etkileri unutulamayan olaylar insanlar üzerinde travmalara neden olabilmektedir.

Bu travmalar sonrasında aynı durumun yeniden yaşanabilme ihtimali büyük bir korku oluşturmakta ve endişe hissi yaratmaktadır. Bu olumsuz durum günlük yaşamımızı da etkilemektedir. Bu endişeler gün geçtikçe bizi daha da esir almakta ve bir süre sonra aklımızdan çıkmayan bir durum haline gelmektedir. İlerleyen dönemlerde panik atak nöbetlerine bile sebep olacak bu durumlardan birisi de deprem korkusudur. Günümüzde oldukça fazla insanda görülen bu korku aslında ciddi bir sorundur. Çünkü yaşanan bir deprem sırasında bu korku ile hareket edemez duruma gelebilir ve kendinizi tehlikeye atabilirsiniz.

Deprem Korkusunun Belirtileri Var Mı?

Hayatımızı ciddi anlamda etkileyecek olan bu korkunun belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterse de genel olarak; uyku bozuklukları, küçük bir hareketten bile korkma durumu, ağlama isteği, yoğun bir huzursuzluk hissi, deprem anının akıldan çıkmaması ve her harekette aynı anın yeniden hatırlanması şeklinde sayabiliriz. Ancak saymış olduğumuz bu belirtiler herkeste aynı oranda görülmemektedir.

Deprem korkusunun önüne geçilmezse hayatınız da büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Dışarıya çıkamaz, arkadaşlarınızla vakit geçiremez duruma bile gelebilirsiniz. Çünkü gittikçe deprem anı daha çok gözünüzün önüne gelecek ve her küçük harekette irkilerek bulunduğunuz ortamda rahatlayamayacaksınızdır. İşte bu nedenlerden ötürü deprem korkusu ve kurtulma yolları ile ilgili psikolojik bir destek almanız sizler için bir çözüm yolu olabilir.

Deprem Korkusu Nasıl Yenilir?

Öncelikle bu korkuyu gerçekten yenme isteğinize odaklanmalısınız. Çünkü her zaman söylendiği gibi ‘’İnanmak başarmanın yarısıdır’’. Daha sonra çözümlere odaklanarak ve tedavi yöntemlerinin nasıl olduğunu araştırarak sürece devam edebilirsiniz. Doğru tedavi yöntemi ile bu korku daha hızlı yenilebilir. Bu süreçte alacak olduğunuz psikolojik destek ile korkularınızla yüzleşerek hangi durumda ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Tüm bunlardan sonra ise deprem konusunda bir eğitim programına katılmanız -yani aslında konu ile ilgili bilinçlenmeniz- sizi bu korkuya karşı daha da güçlü kılacaktır. Katıldığınız eğitimler, deprem çantası hazırlıkları, ilk yardım dersleri sizi bu duruma hazırlayacak ve içinizdeki korkuyu yenmenizi sağlayacaktır.


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz