Zor Öğrencilerle Nasıl Başa Çıkılır? Zor Öğrencilerle Başa Çıkmanın 6 Yolu!

0
1093

Sürekli aksiliklerle ve kötü davranışlarla başa çıkmak, öğretmenlikte karşılamanız gereken yoğun talepleri daha da zorlaştırabilir. En tecrübeli öğretmenler bile zor öğrencilerle başa çıkmak için çeşitli stratejiler geliştirmek zorunda kalabilirler.

Bir öğretmen olarak amacınız; zor öğrencileri azarlamaya daha az zaman harcamak, sınıfınızı motive ve teşvik etmek için enerjinizi daha çok kullanmaktır. Ancak bunu nasıl başaracağınız konusunda bir planınız yoksa bu durum kolay olmayabilir. Eğer zor öğrencilerle başa çıkarken nasıl davranmanız gerektiğini bilmiyorsanız işte sizin için 6 yöntem.

Zor Öğrencilerle Başa Çıkmak için Beklentilerinizi Tanımlayın

Tüm öğrenciler için beklentilerinizi açıkça belirtin ve iyi davranışların ne olduğu konusunda açık olun. Öğrencileriniz beklentilere uymayan davranışlarının sonuçlarını anlamalı ve kurallara uymadıklarında sorumlu tutulacaklarını bilmelidirler.

Öğrencilerinizden davranış kurallarını yazmanıza yardımcı olmalarını isteyin ve yılın başında bu kurallara uymak konusunda daha sorumlu hissetmeleri için onlarla bir anlaşma imzalayın. Bunları yazın ve sınıfta sergileyin. Bazı kurallar neredeyse tüm okullarda aynıdır. Listenize diğerlerine nezaketle davranma, öğretmenlere ve okul malına saygı gösterme, harekete geçmeden önce sizi beklemeleri gibi maddeleri eklemeyi unutmayın.

Beklentilerinizin Sebeplerini Açıklayın

Beklentileri net bir şekilde belirlemek kadar, beklentilerin neden olduğunu açıklamak da önemlidir. Hayır, öğrencilere kararlarınızı haklı çıkarmak için uğraşmak zorunda değilsiniz, ama öğretmen olarak göreviniz, kuralların sınıf içinde ve sınıf dışında neden var olduğunu çocuklara anlatmaktır. “Çünkü ben öyle dedim,” ve “Sadece yap,” onların anlamalarına yardımcı olacak açıklamalar değiller. Zor öğrencilerle başa çıkmak için onların kuralların sebeplerini anlaması önemlidir.

Öğrencilere davranış beklentilerinin sadece sizin istediğiniz için var olmadıklarını öğretin. Davranış kuralları onları güvende tutmak ve okulu daha güvenli, daha üretken bir yer haline hale getirmek için varlar- bunlara uymak disipline olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve öğretmen ile öğrencileri arasında çok daha sağlıklı ilişkiler kurar. Neden iyi davranışın herkes için yararlı olduğu konusunda tüm sınıfınızla bir konuşma yapın.

Beklentilerinizi Uygulamalı Anlatın

Beklentileri belirttikten sonra, istediğiniz davranış biçimini onlara modelleyin. Öğrencilerin onlardan neyin beklenildiğinden emin olmaları için farklı senaryolarda nasıl davranılacağına dair birkaç örnek verin. Bunu yaptıktan sonra kuralları uygulamaya başlayabilirsiniz.

Unutmayın: Davranış kuralları sizin neyi sevdiğinizle ilgili olmamalıdır. Bir öğrenciye bir davranışı “sevdiğinizi” veya “sevmediğinizi” asla söylemeyin – bu, iyi davranışın sadece sizi memnun etmek için olduğu algısını yaratır ve kuralların amacını ortadan kaldırır.

Kurallarınıza meydan okuyan öğrencilerle ilgilenirken, davranışlarının kendilerine ve diğerlerine nasıl zarar verdiğini açıklayın. Ardından onların bu davranışları düzeltmelerine yardımcı olun. Kötü seçimler yapan bir öğrenciyi asla küçümsemeyin veya sınıfta alenen aşağılamayın. Bunun yerine, seçimlerinin sınıfı nasıl etkilediği hakkında onları eğitin ve öğretirken sabırlı olun. Kuralları rutin olarak ihlal edenler için bir davranış yönetimi planı deneyin, ilerlemeyi takip edin ve sorunlara dikkat çekin.

İyi Davranışı Övün

Davranış yönetimi, öğrencilere sorunları belirtmek kadar  iyi davranışı övmekle de ilgili olmalıdır. Bu, öğrencileri motive etmek için kritiktir. Başarı takdir edilmezse, ona çaba göstermek için pek bir neden ortada kalmaz.

Daima, sınıfın geri kalanı için iyi örnekler olan öğrencileri fark edin ve onları takdir edin. Hatta sadece onlardan beklenen şeyi yapsalar bile. İyi davranışı takdir eden bir sınıf kültürü yaratın ve öğrencilerin beklentileri karşıladığında veya beklentilerin üzerine çıktığında nasıl muamele göreceklerine dair bir sistem kurun. Öğrencileriniz, takdir edilenler çemberinin bir parçası olmak isteyecek ve sınıf, sıkı çalışmanın göz ardı edilmediğini gördüğünde kendilerini daha çok disiplin edecekler.

Zor Öğrencilerle Başa Çıkmak için Sakin Kalın

Zor öğrencilerle başa çıkmak için sakin kalmak çok önemlidir. Kötü davranışlara karşı tepki olarak öfke ve hayal kırıklığı doğal tepkiler. Ancak öğretmen olarak göreviniz, özellikle bu tür durumlarda soğukkanlılığınızı korumak. Öğrencileriniz onları yönlendirmenizi ve hatta kötü davranış sergilerken bile onlara bir rol model olmanızı bekliyor. Derin bir nefes alın ve duygularınızın sizi alt edeceğinden korktuğunuz herhangi bir durumdan kendinizi (veya öğrenciyi) uzaklaştırın.

Tüm çocukların çok farklı geçmişlerden geldiğini ve çok farklı deneyimlere sahip olduklarını unutmayın. Bu nedenle bazıları anlamadan önce çok fazla düzeltme gerektirebilir. Bir öğrenciye nasıl davranmasını istediğinizi göstermenin en iyi yolu, kırılganlık zamanlarında uygun davranış ve tepkileri ortaya koymaktır.

Aile İletişimi Anahtardır

Aileleri dahil edin. Bir çocuğun okulda kötü davranmasının nedenleri, asla bilmediğiniz birçok sebepten dolayı olabilir. Endişelerinizi ailelere ileterek, bir öğrenciyi etkileyen tamamen kontrolünüzün dışında bir şeyin olabileceğini fark edebilirsiniz. Aileleri çocuklarının davranışı hakkında bilgilendirin ve onlardan destek alın. Daima olumlu davranışı ve durumu iyileştirmeyi vurgulayın.

Sözcüklerinizi dikkatlice seçin ve asla yargıda bulunmayın. Gözlemledikleriniz hakkında objektif olun ve örnek verin. Bir öğrencinin davranışı hakkında konuşurken ebeveynler savunmacı hissedebilir. Böyle konuşmalara dikkatle yaklaşın, böylece davranış beklentilerine uymak için bir öğrencinin değişiklik yapması konusunda aileyle bir anlaşmaya varılabilir. Öğrencilerin bu ihtiyaçları anlama konusunda en büyük kaynağınız ailelerdir.

Kaynak: https://www.thoughtco.com/tips-on-handling-difficult-students-2081545

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz