Öğrenci Başarısını Arttırmak için Öğretmenlerin Uygulayabileceği 8 Yöntem

0
1221

Öğrenci başarısını arttırmak, bir öğretmenin bir numaralı önceliği olmalıdır. Başarı, bazı öğrenciler için yüksek notlar almak anlamına gelebilirken, diğerleri için aktif sınıf katılımını ifade edebilir. Başarıyı ölçme biçimleri ne olursa olsun, tüm öğrencilerinizin tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olabilirsiniz. Aşağıda, öğrencilerin başarılı olmasına yardımcı olmak için kullanabileceğiniz sekiz strateji yer almaktadır. Bu yazımızda öğrenci başarısını arttırmak için neler yapabilirsiniz sizlere anlatıyoruz.

1. Yüksek Beklentiler Belirleyin

Öğrencileriniz için yüksek ama imkansız olmayan beklentiler belirleyerek sınıfınızda akademik bir ortam yaratın. Öğrencilerinizi daha yüksek standartlara ulaşmaları için teşvik edin ve başardıklarında onları takdir edin. Her öğrencinin ilerleme hızı farklı olabilir, ancak tüm öğrenciler, “Zekisin ve iyi bir iş çıkarıyorsun.” denilmesini ister. Lise öğrencilerine okumaları için üniversite materyalleri verin ve onlara, “Bu hikaye/kitap/matematik kavramı ülke çapındaki üniversitelerin birinci sınıflarında öğretiliyor.” deyin. Kitaplar ve yüksek beklentiler öğrenci başarısını arttırmak için en iyi stratejilerdendir. Öğrenciler materyalin üstesinden gelip ustalaştıklarında onlara, “İyi iş çıkardınız, bunu yapabileceğinizi biliyordum.” deyin.

2. Öğrenci Başarısını Arttırmak Bir Sınıf Rutini Oluşturun

Küçük çocukların evde uslu durmalarına yardımcı olmanın en önemli yollarından biri, takip edebilecekleri etkili ve tutarlı bir program oluşturmaktır. Bu tür bir yapı olmadan, küçük çocuklar genellikle istenmeyen davranışlarda bulunurlar. Ortaokul öğrencileri de farklı değildir. Sınıf prosedürlerinin okul yılının başında uygulanması genellikle biraz zaman ve çaba gerektirse de, bir kez oluşturulduktan sonra, yıkıcı sorunları ele almak yerine öğretmeye odaklanmanıza izin verecek bir yapı oluştururlar.

Sınıf yönetimi de günlük rutinin bir parçası haline gelmelidir. Kurallar ilk günden itibaren netleştirilirse, kurallar ve sonuçlar sınıfın her yerine asılırsa ve ortaya çıkan tüm sorunlar tutarlı bir şekilde ele alınırsa, öğrenciler düzene girecek ve sınıf sorunsuz bir şekilde işleyemeye devam edecektir.

3. ‘Günlük Beşleri’ Uygulayın

Aynı açılış etkinliğini dersin ilk beş dakikasında ve aynı kapanış etkinliğini dersin son beş dakikasında yapın. Böylece öğrenciler “Tamam, derse başlama zamanı geldi.” veya “Çıkmaya hazırlanma zamanı geldi.” diyebilirler. Bu, öğrencilerin sınıf malzemelerini çıkarıp dersin başında başlamaya hazır bir şekilde sıralarına oturmaları ve dersin sonunda, malzemelerini kaldırıp oturarak zilin çalmasını beklemeleri kadar basit bir şey olabilir.

Günlük beşlerinizle tutarlılıkla uyguladığınızda, öğrencileriniz için bu bir alışkanlık haline gelecektir. Bunun gibi rutinler oluşturmak, bir yedek planınızın olması gerektiği durumlarda da size yardımcı olacaktır. Öğrenciler yerleşik normlardan sapmayı sevmezler ve sınıfın düzenli işleyişini sağlamak için sınıfınızda savunucu rolü üstlenirler.

4. Mesleğinizde Sürekli Büyüyün

Günlük öğretiminizi geliştirebilecek yeni fikirler ve araştırmalar her yıl ortaya çıkmaktadır. Çevrimiçi forumlar, atölye çalışmaları ve mesleki dergiler aracılığıyla en son bilgileri takip etmek sizi daha iyi bir öğretmen yapabilir. Bu da öğrencilerin ilgisinin artmasına ve daha başarılı olmalarına yol açacaktır. Ayrıca, her okul yılında aynı dersleri vermek zamanla monoton hale gelebilir. Bu da ilham vermeyen bir öğretimle sonuçlanabilir. Öğrenciler bu durumu hissettiklerinde dikkatleri dağılabilir. Bu nedenle, yeni fikirleri ve öğretim yöntemlerini müfredatımıza dahil etmek, ilham verici ve etkili bir öğretim sunmamıza yardımcı olur.

5. Öğrencilerin Bloom Taksonomi Piramidini Tırmanmalarına Yardımcı Olun

Bloom’un taksonomisi öğretmenlere ev ödevlerinin ve sınavların karmaşıklığını ölçmek için kullanabilecekleri harika bir araç sağlar. Öğrencileri Bloom’un taksonomi piramidinde yukarı taşımak ve onlardan bilgiyi uygulamalarını, analiz etmelerini, değerlendirmelerini ve sentezlemelerini istemek, eleştirel düşünme becerilerinin daha fazla kullanılmasını ve otantik öğrenme için daha fazla şans elde edilmesini sağlayacaktır.

Bloom Taksonomisi ayrıca öğrencilere kavramları temel düzeyde anlamaktan, daha karmaşık sorular sormaya teşvik etmenize de yardımcı olabilir: “Eğer X olursa sonuç ne olur?” Öğrencilerin, kim, ne, nerede ve ne zaman gibi temel bilgilerin ötesine geçerek çevrelerindeki dünyayı sorgulamayı öğrenmeleri gereklidir. Bir kavram hakkında neden belirli bir şekilde hissettiklerine dair cevaplarını açıklayabilmeli, yapacakları değişiklikleri ortaya koyabilmeli ve nedenini açıklayabilmelidirler. Bloom Taksonomisi merdivenini tırmanmak, öğrencilerin tam da bunu yapmalarına yardımcı olur.

6. Talimatlarınızı Çeşitlendirin

Öğretim yöntemlerini çeşitlendirdiğinizde, öğrencilere daha fazla öğrenme fırsatı sunarsınız. Her öğrencinin farklı, güçlü ve zayıf yönleri vardır. Yalnızca tek bir öğrenme stiline hitap eden tek bir yönteme odaklanmak yerine, öğretim tekniklerinizi çeşitlendirmek, derslerinizi farklı öğrenme stillerine göre düzenlemenize olanak tanır. Öğrenciler sıkılmadıklarında daha başarılı olacaklardır.

Örneğin, 90 dakikalık bir dersin tamamında ders anlatmak yerine, 30 dakika ders anlatımı, 30 dakika çalışma (mümkün olduğunca çok müzik, video ve kinestetik hareket içeren) ve ardından 30 dakika tartışma yapın. Öğrenciler bir şeyleri değiştirdiğinizde ve her ders döneminde aynı rutini izlemediğinizde bu durumdan keyif alırlar.

7. Her Öğrenciyi Önemsediğinizi Gösterin

Bu çok açık görünebilir, ancak her yıl sınıfınızdaki öğrencilerle ilgili bir iç kontrol yapın. Göz ardı ettiğiniz öğrenciler var mı? Ulaşılması zor ya da ilgisiz gibi görünen öğrenciler var mı? Öğrenciler sizin onlara karşı duygularınızı hissedebilir, bu nedenle kendi tutumlarınıza çok dikkat edin. Öğrencilerinizle yapacağınız birebir iletişim öğrenci başarısını arttırmak için etkili yöntemlerdendir.

Kişisel duygularınız ne olursa olsun, başarılarını sağlamak için her bir öğrencinizle birlikte çalışmanız önemlidir. Onlarla birlikte heyecanlanın. İş yerinde olmak istiyormuş gibi davranın ve orada olmaktan ve onları görmekten mutlu olun. Hobilerinin ne olduğunu öğrenin, kişisel yaşamlarıyla ilgilenin ve bunların bir kısmını derslerinize dahil etmeye çalışın.

8. Şeffaf ve Yardıma Hazır Olun

Sınıfınızda nasıl başarılı olunacağı tüm öğrenciler için kolay anlaşılır olmalıdır. Sene başında öğrencilere not verme politikalarınızı açıklayan bir ders programı sunun. Kompozisyon veya araştırma ödevi gibi karmaşık veya öznel bir ödev veriyorsanız, öğrencilere önceden dereceli puanlama anahtarınızın bir kopyasını verin. Öğrenciler fen laboratuvarlarına katılıyorlarsa, katılımlarını ve çalışmalarını nasıl değerlendireceğinizi tam olarak anladıklarından emin olun.

Bir ödevin nasıl değerlendirileceğini öğrencilere önceden açıklamak, onların başarıya ulaşmaları için önemlidir. Örneğin, bir kompozisyon ödevi verdiyseniz ve öğrenciye neden düşük not verdiğinizi açıklamadıysanız, öğrenci neyi yanlış yaptığını anlamadığı için bir sonraki ödevinde aynı hataları yapabilir. Öğrencilerin notlarını düzenli olarak kontrol etmelerini sağlayın ve onlara durumlarını gözden geçirme fırsatı verin. Eğer geride kalmışlarsa, onlarla bir araya gelin ve başarıya ulaşmaları için bir yol haritası çizin. Bu, onların derslerde aktif olmalarına ve daha fazla çaba göstermelerine teşvik eder.

Melissa KELLY

Kaynak : https://www.thoughtco.com/ways-teachers-can-help-students-succeed-8082

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz