LGS Matematik Dersine Nasıl Çalışılır?

7
25293

Liselere geçiş sisteminde uygulanan TEOG kaldırılarak iki yıl önce  LGS getirildi. Yeni sistem ile sadece sistemin adı değişmedi, önemli değişiklikler de oldu. Bu değişikliklerden biri de soru tarzının değişmesiydi. TEOG sisteminde sorular, daha çok bilgiye dayalı ve kolaydı. LGS sistemindeki merkezi sınav soruları ise TEOG sınavından çok daha farklı. Bu fark özellikle matematik dersinde çok daha fazla hissediliyor. Matematik dersi, önceki sistemlerde de diğer derslere göre öğrencileri daha fazla zorluyordu ve ortalaması daha düşüktü. Fakat diğer dersler ile matematik dersi arasındaki zorluk düzeyi bu kadar farklı değildi. 2018 ve 2019 yılı merkezi sınavdaki ortalamaları incelediğimizde de matematik dersinde öğrencilerin zorlandığını anlayabiliriz.

2018/2019 LGS DERSLERİN ORTALAMALARI 

Ders

2018*

2019**

Türkçe (20) 16,48 11,75
Matematik (20) 6,99 5,09
Fen Bilimleri (20) 13,05 9,97
İnkılap Tarihi (10) 9,26 6,88
Yabancı Dil (10) 7,78 4,65
Din kültürü (10) 9,72 6,83

*2018 yılında merkezi sınavla yerleştirilen öğrencilerin ortalamaları.

**2019 yılında merkezi sınava giren tüm öğrencilerin ortalamaları

LGS’de Öğrenciler Matematik Dersinde Neden Zorlanıyorlar?

Soru tarzının değişmesi tüm dersler için geçerli olsa da, matematik sorularındaki değişiklik, öğrenciler açısından diğer derslere göre daha zorlayıcı oldu. Matematik soruları bilgiyi değil, bilgiyi kullanma ve bildiklerini günlük hayata transfer etme becerisini ölçmeyi amaçlıyor. Öğrencinin yorumlama, muhakeme etme ve bilgiyi transfer etme yetisini ölçecek şekilde hazırlanıyor. Yıllardır bilgiyi ölçen, daha çok ezbere dayalı sorulara alışkın olan öğrenciler de yeni nesil sorularda zorlanıyorlar. Öğrencileri zorlayan ikinci husus ise zamanın yetiştirilememesi. Yeni nesil sorularda tablolar, şekiller, resimler ve açıklamalar daha fazla yer alıyor, dolayısıyla da sorular çok daha uzun. Öğrenciler, sayısal oturumda (40 soru için 80 dk.) süreyi yetiştiremiyorlar ya da yetiştirmek için çok hızlı yapmaya çalışıyorlar. Zamanı yetiştirememe endişesi öğrencilerin kaygısını da artırabiliyor ve zor olan matematik soruları öğrenciler için daha zor hale geliyor.

Yeni nesil sorularla birlikte öğrencilerde, matematik dersine karşı ön yargı oluşmaya başladı ve öğrenilmiş çaresizlik yaşıyorlar. Ne kadar çalışsalar da, yeni nesil soruları çözemeyeceklerini düşünüyorlar.

 Bu tarz sorular öğrencileri zorlasa da, doğru olan soru tarzının bu olduğunu ve uzun vadede faydalı olacağını da belirtmek istiyorum. PISA sınavlarında ülke olarak başarısız olma nedenimiz de ezbere dayalı sisteme ağırlık vermemizdir. Ezbere dayalı sistemden uzaklaşıyor olmak olumlu bir gelişmedir.

Öğrenciler Ne Yapmalı?

Öğrencilerin, yeni nesil sorulara alışkın olmamaları, soruların daha uzun ve zor olması sebebiyle çözmekte zorlanmaları, gayet normal ve beklenen bir durumdur. Öğrenciler unutmamalı ki, yeni nesil sorularda birçok öğrenciyi zorlanmakta. Yeni nesil sorulara beyninizin alışması zaman alacaktır. Bu sorulardan çözdükçe, beyniniz alışacak ve daha kolay çözmeye başlayacaksınız. Fakat bu çok kısa sürede olmayacaktır, sabırla düzenli bir şekilde matematik dersine çalışmalısınız. Zaman konusunda ise zorlandığınız sorulara takılıp kalmadan boş bırakmalı ve sınav sonunda zaman kalırsa o sorulara tekrar dönmelisiniz. Ayrıca evde test çözerken de süre tutarak çalışmalı, bu konuda alışkanlık kazanmalısınız.

Maalesef bazı öğrenciler matematik dersini anlamadığını düşünerek, çalışmaktan vazgeçebiliyorlar. Çalışmaktan vazgeçmeniz sorunu çözmeyeceği gibi, matematik netlerinizin daha da düşmesine neden olacaktır. Matematik dersi sadece LGS’de değil, lisede, üniversite giriş sınavında, KPSS’de ve günlük hayatınızda daima lazım olacaktır. Bu nedenle matematik dersine çalışmayı kesinlikle bırakmayın.

Nasıl Çalışmalı?

*Düzenli çalışmak tüm dersler için önemlidir ancak matematik gibi zor dersler için olmazsa olmazdır. Matematik dersine mümkünse her gün çalışın. Her gün en azından 20-30 soru çözmeye çalışın. Çalışma sürenizin sizi usandırıp, bıktıracak kadar uzun olmamasına dikkat edin.

*Çözemediğiniz soruları öğretmeninize sorun.

*Değişik kaynaklardan çözün. Kolaydan zora gidin. Önce kolay kaynaklardan çözün daha sonra zor kaynakları çözün.

*Süre tutun. Sınavda zamanınızı doğru kullanabilmek için; test çözerken de süre tutun ve süreyi etkili kullanma ve hızlı çözme alışkanlığı kazanın.

*Çalışırken ve sınavlarda yapamadığınız sorularda takılıp kalmayın. Belirli bir süre uğraşın, çözemiyorsanız çok zaman kaybetmeyin.

*Saatlerce matematik dersine çalışmayın. Ara vermeden uzun süre çalışmak hem öğrenme veriminizi düşürür, hem de matematik sorularına karşı bıkkınlık oluşturur.

*Matematik dersine kendinizi en iyi hissettiğiniz, verimli olduğunuz zaman çalışın.

*Sabırlı olun. Kısa sürede netlerinizin artmasını beklemeyin. Siz düzenli çalışmaya devam edin, zamanla netleriniz artacaktır.

*Eksiklerinizi tespit edin. Deneme sınavlarında yanlış yaptığınız ve boş bıraktığınız soruları inceleyin. Yanlışlarınızın sebebinin; bilgi eksikliği, zamanı yetiştirememe, sınav kaygısı, dikkatsizlik, odaklanamama v.b. nedenlerden hangileri olduğunu tespit edin ve önlem alın.

*Kendi netlerinizi arkadaşlarınızla kıyaslamayın. Matematiği daha iyi yapan arkadaşlarınızla kıyaslama yaptığınızda,  kendinizi başarısız hissedebilirsiniz. Kendi gelişiminize odaklanın.

*UNUTMAYIN! Sizin göreviniz çalışmak, elinizden gelenin en iyisini yapmak. Sonuca değil, yapabileceklerinize odaklanın.

Tüm öğrencilere başarılar dilerim. Bu konuda problem yaşayan öğrenciler okul rehber öğretmenlerinden yardım alabilirler. 

Etkili Test Çözme Teknikleri 

https://www.rehberlikservisim.com/2017/12/lgs-ornek-sorular/

7 YORUMLAR

  1. lgs ye yaklaşık 4-5 ayım kaldı. bütün derslerim çok iyi ama matematik kötü geliyor, okul sınavlarından 95 aldım (hayır öyle aman aman kolaylıkta değildi) ama denemelerde en fazla 8 net yapabiliyorum. bununla birlikte sürekli işlem hatası yapıyor ve soruyu yanlış anlıyorum. soruyu yanlış anlama türkçe ile ilgili diyeceksiniz ama türkçem 1 yanlış falan çıkıyor en fazla! sinirim bozuldu lütfen yardım edin ne yapmalıyım

    • Özellikle matematik dersinde işlem hatası yapıyor ve soruyu yanlış anlıyorsan sebebi sınav kaygısı yaşıyor olabilirsin. Matematik dersinde yaşadığın kaygı odaklanma sorunlarına yol açıyor olabilir. Sınav anında, terleme, titreme, odaklanma güçlüğü, kalp çarpıntısı gibi belirtiler yaşıyorsan sınav kaygılı ile ilgili yardım almalısın.

  2. Sozel derslerim iyi fakat sayisali yapamıyorum fenden 6-7 yanlışım cikiyo matematik 6 net fln oluyo lgsye 1 ay kaldı çok korkuyorum istediğim puana çok var sayisali düzeltebilirmiyim 1 ay icinde:(

    • Yeni nesil matematik sorularında kısa sürede netleri yükseltmek çok mümkün olmamaktadır. Bu konuda sabırlı olmalı (LGS için çok zaman kalmadığının farkındayım) düzenli bir şekilde soru çözmeye (çözemediklerinizi kesinlikle sorun) devam etmelisiniz. Fen soruları ise bilgi ve yoruma dayalıdır. Fen konularında yanlışınız fazla ise konu eksiğiniz olduğunu gösterir. Konu tekrarı yapar ve bilgi eksikliğini giderirseniz, fen dersinden netlerinizi yükseltebilirsiniz. Başarılar.

    • LGS ile ilgili biraz kaygılı olman normal fakat çok fazla korkuyorsan bu konuda yardım almalısın. Matematik desinde bir çok öğrenci zorlanmakta. Sadece matematik dersine bakarak sınava girmeme kararı doğru olmaz. Senin görevin çalışmak ve elinden geleni yapmak. İyi çalışmalar, sınavda başarılar dilerim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz