Bir milyon öğrencinin gireceği Liselere Giriş Sınavına sayılı günler kaldı. Sürenin azalmasıyla, öğrencilerin stresi biraz daha artarken, nasıl çalışmaları gerektiği konusunda ise kararsızlar. Öğrenmede ve başarılı olmada verimli çalışmak büyük öneme sahip ve sınavın yaklaşması ile daha da kritik hale geliyor.

Maalesef birçok öğrenci nasıl çalışması gerektiğini bilmemekte, bazıları ise bildiği halde alışkanlıklarından dolayı ya da zor geldiği için verimli çalışmayı tercih etmemekte. Bazı öğrenciler çalışma yöntemini seçerken öğrenmeyi, başarılı olmayı değil; çok çalışıp vicdanını rahatlatmayı, ailesine çalıştığı mesajını vermeyi ve çalışırken daha az sıkılmayı amaçlıyor. Bunun sonucu olarak da öğrenciler çalışma yöntemi olarak daha kolay olan test çözmeyi tercih ediyor. Çok soru çözdüğünde, iyi çalıştığını düşünüyor. Oysa ders çalışmak sadece test çözmek demek değildir, test çözmek çalışmanın sadece bir ayağıdır. Test çözmenin amacı, öğrendiklerimizi pekiştirmek, soru çeşitlerini görmek, eksiklerimizi tespit etmek ve öğrendiğimizi uygulamaya (öğrendiğimiz formülü kullanarak soruyu çözmek) geçirmektir.

Birçok konuda olduğu gibi ders çalışmada da bireysel farklılıklar olmalı, ihtiyacımıza göre çalışma yöntemini belirlemeliyiz. Bir dersten 20 sorudan 18-19 doğru yapan öğrenci ile 10-12 doğru yapan, hatta 4-5 doğru yapan bir öğrenci aynı yöntemle (çoğunlukla test çözmek) çalışmaktadır. Bu durum tüm hastaları aynı ilaçla tedavi etmeye çalışmak gibidir. Hâlbuki doktorlar, hastalık aynı bile olsa hastalığın derecesi, hastanın fiziksel direnci, yaşı veya alerjik durumu gibi birçok durumu göz önüne alarak ilaç vermektedir. Ders çalışma yöntemini belirlerken de güçlü yönlerimizi, eksiklerimizi belirleyip buna göre çalışma yöntemini belirlemeliyiz. Öncelikle öğrencilerimiz şunu bilmelidir; başarıyı getirecek olan çok çalışmak değil doğru çalışmaktır.

  Kim nasıl çalışmalı;

*17-20 arası net yapanlar; 20 sorudan genellikle bu seviyede doğru cevabınızın olması, çok fazla konu eksiğiniz olmadığını gösterir. Bu durumda çalışma zamanınızın çoğunu test ve deneme sınavı çözmeye ayırabilirsiniz. Fakat zaman zaman konu tekrarı da yapmalısınız. Yanlış yaptığınız sorular hangi konulardan ise o konulara göz atmalı, yanlış yaptığınız sorunun cevabını öğretmeninizden öğrenmelisiniz.

*12-16 arası net yapanlar; bu durumda konu eksiğiniz olduğunun farkına varmalısınız. Öncelikle eksik konularınızı tespit ederek o konuları tekrar etmelisiniz. Çalışma zamanınızın en az yarısını konu tekrarına ayırmalısınız. Unutmayın, sadece test çözerek konuyu öğrenemezsiniz. Örnek; siz dairenin alan formülünü bilmiyorsanız, ne kadar soru çözerseniz çözün alan formülünü öğrenemezsiniz. Bu nedenle önce konuya çalışarak dairenin alan formülünü öğrenmeli, sonra soru çözerek öğrendiğinizi pekiştirmelisiniz.

*5-12 arası net yapanlar; doğru sayılarınız çok fazla konu eksiğiniz olduğunu göstermekte. Bu durumda zamanınızın çoğunu konu tekrarına ayırmalısınız. Konu çalışarak doğru sayılarınızı daha kısa sürede yükseltebilirsiniz.

*0-5 arası net yapanlar; doğru sayılarınız ders çalışmaya daha fazla zaman ayırmanız gerektiğini ortaya koyuyor. Daha fazla çalışmalı ve konu tekrarı yapmalısınız. Test çözmeye çok az zaman ayırmalı sadece son durumunuzu görmek için test çözmelisiniz.

Son olarak şunu belirtmeliyim ki, yukarıda bahsettiğim doğru sayıları kendi görüşüm olup kesinlik arz etmemektedir. Ders çalışmak ve sınava hazırlanmak zorlu bir süreçtir. Özellikle bu yaştaki öğrenciler için daha da zordur. Bu zorlu süreçte tüm öğrencilere kolaylıklar ve sınavda başarılar dilerim.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz