Psikoloji

0
5029

Programın Amacı:Psikoloji bölümü, insan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerini kullanarak bilimsel bir biçimde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılması konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Psikoloji programında temel felsefe, mantık, istatistik ve sosyoloji gibi temel konularda verilen dersler ile psikolojiye giriş, öğrenme psikolojisi, deneysel psikoloji, çağdaş psikoloji akımları, gelişim psikolojisi (çocukluk, gençlik, yetişkinlik, yaşlılık), fizyolojik psikoloji, psikolojik testler, zekâ-kişilik psikolojisi, anormal davranış psikolojisi gibi alan dersleri verilmektedir. Ayrıca uygulamalı dersler laboratuvarlarda ve sahada sürdürülür.

Gereken Nitelikler:Psikoloji eğitimi görmek isteyen bir öğrencinin normalin üzerinde akademik yeteneğe sahip olması, psikoloji yanında felsefe, sosyoloji ve matematiğe ilgi duyması, ayrıca insanları anlamaya istekli, bilimsel meraka sahip bir kimse olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler:  Psikoloji bölümünü bitirenler “”Psikolog”” unvanı ile görev almaktadırlar. Psikologlar genellikle uygulama alanında çalışırlar. Bir psikolog, çalıştığı kurumun niteliğine göre, ilgilendiği bireylere test, envanter gibi psikolojik ölçme araçları uygular, bireylerle görüşme yapar, sorunlarını anlamaya ve uygun çözümler bulunmasına yardımcı olmaya çalışır. Araştırma ve eğitim alanında çalışanlar gerekli ölçme araçlarını ve insan davranışlarını değiştirme yöntemlerini geliştirirler.

Çalışma Alanları: Psikoloji lisans programından mezun olanlar kamu ve özel sektörde, aralarında hastaneler, insan kaynakları departmanları, reklam firmaları, ceza evleri, danışma merkezleri, TSK, araştırma enstitüleri, anaokulları, huzurevlerinin de bulunduğu pek çok kuruluşun yanı sıra devlete bağlı kuruluşlarda da idari ve araştırmacı pozisyonlarında iş bulabilirler. Mezunların hangi seviyede ve ne sorumlulukta iş bulabilecekleri doğal olarak lisansüstü seviyede yapılacak olan eğitim ve elde edilecek niteliklerle (özellikle klinik, endüstriyel/örgüt, psikoterapi gibi uygulamalı alanlarda)
farklılık göstermektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz