Deneyap Sınavı Nasıl Olacak?

6
24883

Deneyap Teknoloji Atölyeleri öğrenci seçme sınavları iki aşamadan oluşmaktadır. Adaylar ilk aşamada e-sınava girecektir. İlk aşamada başarılı olan adaylar uygulama sınavına girmeye hak kazanmaktadır. İki aşamayı başarı ile tamamlayan öğrenciler eğitim almaya hak kazanır. Bu kılavuz birinci aşama olan e-sınav için hazırlanmıştır. E- sınav, Deneyap Türkiye’nin belirlediği merkezlerde bilgisayar üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilen sınavdır.


• Sınava, yalnızca sınav merkezi olarak belirlenen illerde öğrenim gören; 2020-2021 eğitim öğretim yılında 4. sınıf, 5. sınıf, 8. sınıf, lise hazırlık sınıfı ve 9. sınıf düzeyinde olan öğrenciler başvuru yapabilecektir.
• Sınav başvurusu için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
•Deneyap Teknoloji Atölyeleri öğrenci seçme sınavı (e-sınav), elektronik ortamda yapılacaktır. Bu nedenle sınava başvuracak adayların basit düzeyde bilgisayar kullanma bilgisine/becerisine sahip olmaları gerekmektedir. Sınav esnasında bilgisayar kullanımına dair adaylara yönlendirme yapılmayacak olup sadece sınav sistemi ve uygulaması hakkında bilgilendirme yapılacaktır.
• Adayların elektronik ortamda yapılacak olan öğrenci seçme sınavına (e-sınava) ön başvurularını https://kys.turkiyeteknolojitakimi.org/ web sitesi üzerinden 4 Temmuz 2021 saat 23.59’a kadar tamamlamaları beklenmektedir.
• Ön başvuru süresi dolana kadar adaylar; kişisel bilgiler, ikamet bilgileri vb. konularda değişiklik yapabilmektedir.
• Ön başvuru süresi dolduktan sonra adaylar; kişisel bilgiler, ikamet bilgileri vb. konularda değişiklik yapamayacaktır.
• Adaylar başvuru sürecini KYS (Kurumsal Yönetim Sistemi) https://kys.turkiyeteknolojitakimi.org/ üzerinden takip etmekle yükümlüdür.
• Ön başvurusu onaylanan adaylara sınav salonu ve sınav saatini seçme imkanı sunulacaktır. Ön başvuru süreci tamamlandıktan sonra sınav yeri ve seans seçimi 5-11 Temmuz 2021 tarihleri arasında KYS (Kurumsal Yönetim Sistemi) https://kys.turkiyeteknolojitakimi.org/ üzerinden yapılabilecektir. Belirtilen tarihe kadar sınav salonunu ve saatini seçmeyen adaylar Sınav Giriş Belgesi oluşturamayacaklar ve sınava alınmayacaklardır. Aday, sınav başvuru aşamalarını ve Tablo-1’de yer alan sınav takvimini takip etmekle yükümlüdür.
• Sınav salonu ve saatini seçen adaylar, Sınav Giriş Belgesini https://kys.turkiyeteknolojitakimi.org/ web sitesi üzerinden alabilecektir.
• Adayların beyan ettikleri bilgilerin doğruluğundan adaylar ve velileri sorumludur. Adaylar, eksik veya hatalı olarak bildirdikleri bilgilerini, belirtilen süre içerisinde düzeltmekle yükümlüdür. Beyan ettikleri bilgilerdeki eksiklik ve yanlışlardan doğacak sonuçlara ilişkin itirazlar dikkate alınmayacaktır. Eksik ya da yanlış bilgi verildiğinin tespiti hâlinde, adayların sınav sonuçlarına ilişkin bütün hakları geçersiz sayılacaktır.

• KYS (Kurumsal Yönetim Sistemi)’de kayıt oluşturarak başvuru yapan adayların güncel ve geçerli bir fotoğraflarını yüklemeleri gerekmektedir. Fotoğraflarını yüklemeyen adayların Sınav Giriş Belgesi düzenlenemeyecektir.
• Sınav Giriş Belgesi ve kimliği yanında bulunmayan adaylar kesinlikle sınava alınmayacaktır.
• Sınava katılım koşullarını sağlamadığı tespit edilen adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.
•Adaylar kayıtlı oldukları okulun bulunduğu illerde sınava gireceklerdir. Adayın sınav tarihinde özel ya da mücbir bir sebeple farklı bir ilde bulunması durumunda (sebebini KYS üzerinden belirtme koşulu ile) bulunduğu il sınavın gerçekleşeceği 27 il içerisinde ise, adaya o ilde sınava girme imkanı sağlanacaktır. Ancak bu durumu ön başvuru sonrası sınav yeri seçimi aşamasında KYS (https://kys.turkiyeteknolojitakimi.org/) üzerinden belirtmelidir.
• Öğrencinin özel ya da mücbir bir sebeple farklı bir ilde sınava girmesi durumunda, sınav puanı başvuru yaptığı okulun ilinde değerlendirilecek olup tüm aşamaları geçerek sınavı kazanması durumunda yine başvuru yaptığı ilde kayıt hakkı kazanacaktır.
•Sürekli/geçici engelli veya sağlık sorunu olan adaylar, sınav başvurularını tamamladıktan sonra okuyucu/işaretleyici desteği, ayrı sınav salonu, özel araç/gereç kullanma vb. taleplerini iletmek için Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu’- nu başvuru sisteminden doldurarak üniversite veya devlet hastanesinden alınan (Adayın engel/sağlık durumunu, kullanması gereken özel araç/gereci vb. açıkça belirten) sağlık raporunun onaylı bir örneğini, sınav başvuru süresi içinde, KYS üzerinden söz konusu forma ek dosya olarak yüklemelidir. Başvuru sürecinde zamanında yüklenmeyen dosyalar dikkate alınmayacaktır. Söz konusu adaylar imkanlar dahilinde sınava alınacaklardır.
• Sınav, 2 Ağustos 2021 tarihinde başlayacak olup birden fazla oturumlar halinde Ankara, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Hatay, İstanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Van olmak üzere toplam 27 ilde belirlenecek merkezlerde gerçekleştirilecektir.
•Sınav, ortaokul ve lise düzeyi olmak üzere 2 farklı grup için ayrı ayrı yapılacaktır. Ortaokul grubu 4. ve 5.sınıfları kapsamaktadır. Lise grubu 8, 9. ve lise hazırlık sınıflarını kapsamaktadır. Ortaokul ve lise grupları farklı sınavlara tabi tutulacaktır.
•Sınavda hem ortaokul grubu hem de lise grubu öğrencileri için 15 Matematik, 15 Fen Bilimleri (5 Fizik, 5 Kimya, 5 Biyoloji), 6 Algoritma ve 4 Genel Kültür olmak üzere toplam 40 adet soru sorulacaktır. Adaylara 100 (yüz) dakika
sınav süresi verilecektir.
•Puan hesaplamasında “Puan = (Doğru Sayısı/Soru Sayısı) × 100” formülü kullanılacaktır. Değerlendirme 100 (yüz) puan üzerinden, yalnızca doğru cevaplar dikkate alınarak yapılacak, yanlış cevaplar sınav sonucuna etki etmeyecektir.
•Adaylar eğitim almaya hak kazanmaları durumunda başvuru yaptığı okulun ilinde eğitim göreceklerdir.
•Sınavda adayların uyması gereken kurallar Ek-1’de verilmektedir

Sınav Süresi Ve Soru Sayısı
Matematik 15 100 Dakika
Fen 15
Algoritma 6
Genel Kültür 4

***Yanlış cevaplar doğru cevabı etkilemeyecektir.

Adayların sınava girebilmek için Sınav Giriş Belgesi ile fotoğraflı ve onaylı Kimlik Belgesi (fotoğraflı, soğuk damgalı ve T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı/Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kimlik kartı, süresi geçerli pasaport, Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait mavi kart) ibraz etmeleri gerekmektedir. Ancak, ilgili mevzuat gereğince 15 yaşından küçük adayların nüfus cüzdanı/kimlik kartı üzerinde fotoğraf bulunmayabilir. Bu durum problem teşkil etmeyecektir. Belge kontrolleri ilgili sınav görevlilerince yapılacak olup eksik belgesi olanlar sınava alınmayacaktır.
•Adaylar sınava gelirken yanında kalem, kalemtıraş ve silgi getirmelidir. Sınav salonlarında öğrencilere kalem, kalemtıraş ve silgi verilmeyecektir.
•E-sınav sonucunda puan sıralamasına göre en yüksek puanı alan adaydan başlayarak kontenjanın 2,5 katı kadar sayıda aday başarılı sayılacak ve uygulama sınavına girmeye hak kazanacaktır. Ortaokul ve lise seviyeleri için ayrı
kontenjanlar belirlenecek olup buna göre hesaplanacak yüzdelik dilim eşiği dikkate alınarak her bir sınıf seviyesi kendi içinde sıralamaya tabi tutulacaktır. Kontenjan sayısının son sırasında birden fazla aynı puana sahip aday olduğu takdirde, söz konusu adayların tamamı başarılı sayılacaktır.
•Adaylar sınav sorularına, sınav uygulamasına ve sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını, sınav takviminde belirtilen tarihlerde KYS (https://kys.turkiyeteknolojitakimi.org/) üzerinden çevrim içi olarak erişilen Sınav İtiraz Formu vasıtasıyla yapabilecektirKaynak:https://www.deneyapturkiye.org/

Sınav takvimi ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.

Deneyap Teknoloji Atölyeleri Öğrenci Seçme Sınavına başvurmak için tıklayınız.

Deneyap Teknoloji Atölyeleri öğrenci seçme sınavı başvuru adımları kılavuzu için tıklayınız.

6 YORUMLAR

    • E-sınav sonucunda puan sıralamasına göre en yüksek puanı alan adaydan başlayarak kontenjanın 2,5 katı kadar
      sayıda aday başarılı sayılacak ve uygulama sınavına girmeye hak kazanacaktır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz