Ortaokul Öğrencilerini Kitap Okumaya Nasıl Teşvik Ederiz?

0
3459

İlkokul döneminde, ebeveynler ve öğretmenler çocuklara okumayı öğretmeye odaklanırlar. Çocuklar büyürken de okumayı sevmelerini ümit ederiz. Aslında, zevk için kitap okumanın birçok faydası mevcut. Kelime dağarcığınının yanı sıra okuduğunu anlama, yazma, heceleme ve dilbigisi becerilerini geliştirir; dünyaya dair bilgimizi artırır. Sınav notlarını yükseltmesi de cabası.

2013 yılında yapılan bir araştırma, çocukların boş zamanlarında kitap okumalarının bilişsel gelişimdeki artış ile, yani daha açık düşünme, daha iyi problem çözme ve gelişmiş karar verme becerileriyle bağlantılı olduğunu buldu.

Ancak, keyif için kitap okuma oranları çocuklar ergenlik çağına adım attığında düşmeye başlıyor ne yazık ki. Bu nedenle, ortaokul öğrencilerini kitap okumaya teşvik edecek yöntemler bulmak büyük önem taşıyor.

En önemli noktalardan biri, çocuğunuzun yapmaktan hoşlandığı ve ilgi duyduğu şeyleri keşfetmek ve duygusal gelişiminin hangi aşamasında olduğunu bilmek. Ortaokul dönemindeki çocuklar sosyal ve meraklı oluyorlar, kendi kimliklerini oluşturmaya başladıkları bu süreçte ailelerinden uzaklaşma eğilimi taşıyorlar ve mizah anlayışları gelişiyor. Bu nedenle, dünyaya dair bakış açılarını geliştirecek veya mevcut anlayışlarına dair esprili bir yaklaşıma sahip kitaplar (aile, arkadaşlıklar, ergenlik ve okuldaki sosyal çevrelerini ele alan kitaplar gibi) onlar için oldukça cazip. Hayali dünyaları konu alan bilim kurgu ve fantastik türdeki kitaplar da ilgilerini çekebilir.

Ortaokul çağındaki çocuklara okuma sevgisi aşılamak için bu altı yöntemideneyebilirsiniz…

Ne okuyacaklarına karar vermelerine izin verin: Okuyacakları kitaplara karar verme yetkisi, çocukların okuma motivasyonunu artırır. Bu sebeple, kitap seçimlerini ve okuma yöntemlerini eleştirmeyin – kitap, e-kitap, çizgi roman ya da makale; seçimi onlar yapsın. Onları yeni türlerle tanıştırmak için kütüphaneye ya da kitapçılara götürebilirsiniz. Ayrıca, sahaflarda gezinmek de çocuklarınız için aydınlatıcı olabilir (ve cebinizi de çok yormaz!).

İlgi alanlarını besleyin: Çocuğunuz neye ilgi duyuyor olursa olsun – basketbol, uzay, İkinci Dünya Savaşı, uzaylı istilası, büyücüler ve ejderhalar, mizah, gençlik aşk romanları, sosyal adalet ya da ortaokul hayatıyla ilgili hikayeler – emin olun ki hepsiyle ilgili kitaplar mevcut. Çocuğunuzun tutkulu olduğu konuyla ilgili bir kitap bulmak, işin yarısını tamamladığınız anlamına gelir.

Okuma eylemini sosyal bir hale getirin: En son çıkan popüler kitapları okumak, çocuğunuzun “herkesin konuştuğu şeyin” bir parçası olmasına olanak tanır. Birçok arkadaşlığın temeli, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi serilerine olan ortak hayranlığa dayanır. Ortaokul öğrencilerine yönelik en çok satan kitaplar listelerine bakın, çocuklarınızı kitap bloglarına üye olmaları için teşvik edin (çocuklar ve ergenler tarafından oluşturulan bloglar dahil olmak üzere), kitapçılara ve kütüphanecilere bu yaştaki çocukların hangi kitapları talep ettiğini sorun.

Filmlerle kitapları karıştırın: Çocuklar ve ergenler için yazılmış pek çok kitabın film uyarlaması da mevcut ve işin sonunda sinema perdesi olduğunu öğrenmek, çocukların filmin öncesinde veya sonrasında kitabı okuması için büyük bir motivasyon kaynağı olabilir, böylece iki eseri birbiriyle karşılaştırabilirler. Bu ayrıca, çocukların bir konuda ebeveynlerinden daha fazla şey bilen “uzman” kişi olmasına imkan tanır.

Serileri takip edin: Çocuğunuz bir serinin ilk kitabını beğendiyse, devamını okumalarına olanak sağlayın. Bu çağdaki çocukların bayılarak okuduğu macera konulu veya sürükleyici distopik kitaplar, her biri heyecanlı sonlara sahip farklı birçok bölümden oluşur. Percy Jackson veya Ölümcül Oyuncaklar gibi bir seriye tutulmak, bir yazara tutulmaya evrilir ve bu da daha fazla kitap okumaya yol açar.

Kitap okumaya zaman ayırın: Televizyonu ve diğer cihazları kapatarak kitap ya da dergi okuyun ve çocuğunuza örnek olun. Bu sayede, çocuklarınızın sizi takip etme ve kendi başlarına okuma ihtimalleri artar. Sesli okumayı deneyin: Yaşça büyük çocuklar da bu aktiviteden hoşlanırlar. Dışarı çıkacağınız zamanlarda, çocuklarınızın arabada okumak için yanlarına kitap veya dergi alma alışkanlığı edinmesini sağlayın. Kitaplar can sıkıntısını gidermek için harikadır!

Kaynak: https://www.commonsensemedia.org/blog/how-to-motivate-a-middle-school-reader

Alıntı:https://www.egitimpedia.com/ortaokul-ogrencilerini-kitap-okumaya-nasil-tesvik-ederiz/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz