Üç Kap Su

0
4317

İşler sürekli olarak ters gittiğinde  umudu yitirmek çok kolaydır. Ne yaparsanız yapın, hiçbir şey işe yaramaz  gibi görünür.  Aşağıdaki kısa öykü hayatınıza başka bir yönden bakmanızı sağlayabilir:

 Genç bir kadın annesine gider ve hayatından her şeyin onun için ne kadar zor olduğundan söz eder.  Üstesinden nasıl geleceğini bilemediğini ve artık pes etmek istediğini söyler.  Görünüşe bakılırsa,  bir  sorun  çözülür çözülmez bir başkası baş göstermektedir .

Annesi onu mutfağı götürür.  Üç kabı suyla doldurur ve onları yüksek ateşteki ocağa koyar. Kısa zamanda kaplardaki sular kaynar.  Birinci kaba havuç,  ikincisine yumurta ve üçüncüsüne de kahve çekirdekleri atar. Hiçbir şey söylemeden kapları kaynamaya bırakır.

Yirmi dakika sonra  ocağı kapatır.  Havuçları çıkarır ve bir kâseye koyar. Yumurtaları çıkarır ve bir kâseye koyar.  Kahve çekirdeklerinin olduğu kaptan bir kepçe su alır ve kâseye koyar Kızına dönüp sorar, “Söyle bana ne görüyorsun?”

“Havuçlar, yumurtalar ve kahve,” diye yanıtlar kızı.  Annesi onu daha yakına çeker ve havuçlara dokunmasını söyler. Kız dokunur ve onların yumuşamış oldu olduğunu fark eder. Annesi ona bir yumurta almasını ve onu kırmasını söyler. Kabuğunu çıkardıktan sonra genç kadın yumurtanın pişip katılaştığını anlar. Sonunda, annesi kızına, kahveden bir yudum almasını söyler.  Kız kahvenin zengin aromasını tadınca gülümser. Sonra annesine sorar, “Bu ne anlama geliyor, anne?”

Annesi her bir nesnenin aynı zorlukla –kaynayan suyla- karşılaşmış olduğunu anlatır. Her biri farklı tepki vermiştir. Havuç güçlü, sert ve boyun eğmezdir. Ancak kaynar suya maruz kalınca yumuşamış ve zayıf hale gelmiştir. Yumurta kırılgandır. Dışındaki ince kabuğu içindeki sıvıyı korur ancak kaynar suda kalınca içi sertleşmiştir. Kahve çekirdeklerinin kendine özgü bir yapısı vardır. Kaynamış suya maruz kaldıktan sonra suyu değiştirmişlerdir.

“Sen bunlardan hangisisin?” diye sorar annesi kızına. “Zorluk kapına dayandığında, sen nasıl tepki veriyorsun? Havuç musun, yumurta mı, yoksa kahve çekirdeği mi?”

Bunu düşünün? Siz hangisisiniz? Güçlü gibi görünen ancak acı ve zorluk karşısında boynunu büken, yumuşayan ve gücünü kaybeden havuç musun? Yumuşak bir kalple başlayan ancak ısı sertleşen yumurta mısınız? Başta akışkan bir ruhunuz varken bir ölümün, bir iflasın maddi ya da başka türden bir sıkıntının ardından sertleştiniz ve sağlamlaştınız mı? Kabuğunuz aynı görünüyor ancak içerde sert bir ruh ve kalbiniz mi var?

Yoksa kahve çekirdeği gibi misiniz? Çekirdek aslında sıcak suyu, acı veren durumu değiştirir. Su ısındığında kokusunu ve tadını suya yayar. Eğer kahve çekirdeği olursanız, her şey en berbat hale geldiğinde, siz daha iyi olur ve çevrenizdeki durumu değiştirebilirsiniz. En karanlık anınızda, sıkıntılar iyice büyüdüğünde kendinizi başka bir seviyeye yükseltebiliyor musunuz?

Kaynak:Stres ve Endişeyle Başa Çıkmanın Yolları (Dale CARNEGIE)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz