LGS-Yeni Nesil Sorulara Nasıl Çalışmalı?

0
36292

LGS-Yeni Nesil Sorulara Nasıl Çalışmalı?

 Ortaöğretim kurumlarına öğrenci yerleştirmek için 2017-2018 eğitim-öğretim yılında LGS sistemi getirildi. Önceki yıllarda da OKS, SBS ve en son TEOG sistemi vardı. Her sistemin kendine göre avantajı ve dezavantajları oldu.  Hangi sitem gelirse gelsin düzenli çalışan öğrenciler avantajlı oldu.

LGS ile sadece yerleştirme ve sınav sitemi değişmedi, soru tarzı da önemli ölçüde değişti. Özellikle TEOG sisteminde sorular çok kolay ve bilgiye dayalı idi. Bu nedenle soruları tamamını doğru yapan binlerce öğrenci oluyor ve binlerce Türkiye birincisi çıkıyordu.  LGS de ise durum tersine döndü, sorular zorlaştı özellikle de matematik sorularının tarzında ve zorluk derecesinde büyük değişiklik yaşandı.

 Son yapılan TEOG sınavında matematik testinde 76 bin (% 6) öğrenci 20 sorunun tümünü doğru cevaplamıştı. Geçen yıl yapılan LGS sınavında ise 15 net ve üstü yapan öğrenci sayısı 24 bin (%2,51) oldu.  LGS de 15 net üzeri yapan öğrenci sayısı, TEOG’da tam yapan öğrenci sayısının bile çok gerisinde kaldı. Bu sayılardan da anlaşılacağı gibi sorular da büyük bir değişlik olmuş ve zorluk derecesi artmıştır.

Soruların bir anda bu kadar zorlaşması öğrencileri korkutmamalıdır. Çünkü soruları çözerken tüm öğrenciler zorlanmaktadır. Sorular zorlaştığı için okulların taban puanları da düştü ve öğrenciler daha az net yaparak nitelikli okulları kazandılar. Hatta soruların çok kolay olması çalışan öğrenciler için dezavantaj oluşturmaktadır.

Öğrenciler, soru tarzının değiştiğini ve zorlaştığını kabul edip yeni soru tarzına alışmak için çaba göstermeliler. Sorular zorlaştığı için üzülmek, kaygılanmak yerine yeni nesil sorulara çalışarak, kendilerini bu konuda geliştirmeleri daha akıllıca olacaktır. Yeni nesil sorulara en kısa sürede uyum sağlayan öğrenciler avantajlı hale gelecektir.

Nasıl Çalışmalı?

Öğrenciler, yeni nesil sorulara göre hazırlanmış kitaplardan çalışmalı, çözemedikleri soruları öğretmenlerine veya bir bilene sormalıdırlar. Soruların uzunluğundan korkmadan, çözmeye çalışmalı ve zamanı etkili kullanmayı öğrenmeleri gerekir. Deneme sınavlarında süreyi yetiştiremeyen öğrencilerin evde ders çalışırken de süre tutmaları faydalı olacaktır. Yeni nesil sorularda soruyu anlamak soruyu çözmekten daha zor hale gelmiştir. Bu nedenle soruyu çok dikkatli okumaları gerekmektedir. Soruyu tam olarak anlamadan soruyu çözmeye başlamamalıdır. Uzun sorularda, zaman kaybetmemek için soru ile ilgili açıklamaları okumamazlık yapmayın. Açıklamaları ve şıkların tamamını mutlaka okuyun. Ders çalışırken dikkat ve konsantrasyonunuz ne kadar yüksek olursa öğrenmeniz o kadar kolay olacaktır.

Özellikle matematik dersi için, netlerinizin çok hızlı yükselmesini beklememelisiniz. Matematik sabır işidir ve yeni nesil sorulara alışmanız ve çözebilmeniz zaman alacaktır. Bazen, yerinizde saydığınızı ve ilerleyemediğinizi düşünebilirsiniz, siz çalışmaya devam edin, vazgeçmeyin. Vazgeçtiğinizde, çalışmadığınızda ilerleyemediğiniz gibi daha da gerileyeceksiniz. Oysaki bir soru bile sınavda sizin için önemli olabilir. Siz, elinizden geleni yapın ve çalışmaya devam edin. Birinci amacınız öğrenmek olsun, sınav için değil öğrenmek için çalışın. İyi öğrendiğinizde sadece LGS’ de değil sonraki hayatınızda da öğrendikleriniz işinize yarayacaktır.

Özellikle matematik dersinden bahsetmiş olsak da aslında diğer derslerde soru tarzı değişti. Bilgiden ziyade, anlama, yorumlama ve bilgiyi kullanma becerisini ölçen soru sayısı arttı. Artık sorular daha uzun ve soruyu anlamak daha zor hale geldi. Bu durum öğrencileri zorlasa da uzun vadede faydalı olacaktır.

Öğrencilerin okuma, yorumlama ve bilgiyi kullanma becerilerini artırmaları bunun için öncelikle bol bol kitap okumaları gerekmektedir. Yeni sınav sisteminde, kitap okumayan ve düzenli çalışmayan öğrenciler zorlanacaklardır.

Özetle, öğrenciler yeni nesil sorularda zorlandıkları ve netleri düştüğü için kaygıya kapılmamalı, bu durumun herkes için geçerli olduğunu bilmeliler. Morallerini bozmadan yeni nesil sorulara uygun kitaplardan çalışmalı ve kitap okumayı aksatmamaları gerekir. Kısa vadede, bu soru tarzının öğrenci ve öğretmenleri zorlasa da, doğru olanın bu olduğunu belirtmek isterim.

Tüm öğrencilere başarılar dilerim…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz