Öğretmenlerin En Değerli Hissettikleri 10 Ülke

0
2380
uzman-egitimci

Dünyadaki en önemli mesleklerden birisi tabii ki öğretmenlik. Belki de öğretmenler,gezegendeki en önemli işlerden birini yapıyorlar. En önemlisi küresel vatandaşların gelecek neslini yetiştirmenin sorumluluğunu taşıyorlar. Durum böyleyken maalesef OECD tarafından gerçekleştirilen bir çalışmaya göre öğretmenler, takdir edildiklerini maalesef pek fazla hissetmiyorlar. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki öğretmenlerin sadece yüzde 31’i emek vererek geçirdikleri saatlerin yüksek bir itibar gördüğünü düşünüyor.

Peki hangi ülkelerde sınıfların gerçek kahramanları kendilerine verilen değeri en fazla hissediyor? İşte o ülkeler;

10. Amerika Birleşik Devletleri

Amerika’daki eğitimciler işlerinden oldukça memnun duruyor. Çünkü OECD’nin anket çalışmasına katılan Amerikalı öğretmenlerin yüzde 89’u bunu bildiriyor. Ancak büyük bir çoğunluğu, yaptıkları işin takdir edildiğini hissetmiyor. Çalışmaya katılan öğretmenlerin sadece yüzde 34’ü kendisine değer verildiğini hissettiğini söyleyerek Amerika Birleşik Devletleri’ni sıralamanın en altına yerleştiriyor.

9. Romanya

Romanyalı öğretmenlerin sadece yüzde 82’si zamanlarını öğretmeye ve öğrenmeye ayırabildiklerini söylerken okul çapında karar alma fırsatlarının çok az olduğunu ve bunun seyrek olarak gerçekleştiğini ekliyor. Peki ya sonuç? Romanya’daki öğretmenlerin sadece yüzde 34.7’si toplum tarafından kendilerine değer verildiğini söylüyor.

8. İngiltere

İngiltere’deki eğitimciler sürekli mesleki gelişim desteği alıyor olsa da sadece yüzde 35’i İngiliz halkı tarafından kendilerine değer verildiğini düşünüyor.

7. Avustralya

Avustralyalı öğretmenlerin sadece yüzde 38.5’i öğretmenliğin toplum tarafından değer verilen bir meslek olduğunu düşünüyor. Kendilerine değer verildiğini hissettiklerini söyleyen öğretmenler, okullarındaki karar verme süreçlerine üç kat daha fazla dahil edildiklerini söylüyor.

6. Hollanda

Hollanda’daki eğitmenlerin sadece yüzde 40.4’ü öğretmenliğin halk tarafından değer verilen bir meslek olduğunu düşünüyor. Bu, çalışmadaki altıncı en yüksek yüzde. Ancak bu oran, öğretmenlerin işlerinden duydukları memnuniyeti etkilemiyor. Çalışmaya katılan eğitimcilerin yüzde 90’ından fazlası genel anlamda mesleklerinden memnun olduklarını söylüyor.

5. Meksika

Meksika’daki eğitimcilerin neredeyse yarısı, düşük gelirli nüfusun yaşadığı bölgelerdeki okullarda öğretmenlik yapıyor. Bu da onların işini çok daha zorlu bir hale getirebiliyor. Yine de Meksikalı öğretmenlerin yüzde 49.5’i yaptıkları işe toplum tarafından değer verildiğini hissettiğini söylüyor.

4. Finlandiya

Finlandiyalı öğretmenler kendilerini Avrupa’daki diğer tüm ülkelerdeki öğretmenlerden çok daha fazla değerli hissediyor. OECD’nin verilerine göre Finli öğretmenlerin yüzde 58.6’sı halkın mesleklerine değer verdiğini düşünüyor. Ayrıca Finli öğretmenler, okul çapındaki kararlara katılım konusunda kendilerine sürekli fırsat verildiğini belirtiyor.

3. Güney Kore

Yaptıkları işe toplum tarafından değer verildiğini söyleyen öğretmenlerin oranının yüzde 66.5’i bulduğu Güney Kore, sıralamada ilk üçün içine girmeyi başarıyor. Ülkedeki tüm öğretmenlerin yüzde 85’i ise mesleklerinden oldukça memnun olduklarını söylüyor.

2. Singapur

Ortalama 36 yaş ile Singapurlu öğretmenler, OECD’nin çalışmasına katılan tüm ülkeler arasında en genç olanlarıdır. Bu genç öğretmenler, akranları ve toplum tarafından kendilerine oldukça değer verildiğini hissettiklerini söylüyor. Toplamda eğitimcilerin yüzde 67.6’sı takdir edildiklerini hissettiklerini söyleyerek Singapur’u en üst sıralara taşıyor.

1. Malezya

Malezya’daki eğitimciler yüzde 83.8 gibi fark yaratacakı bir oranda içinde yaşadıkları toplumun mesleklerine değer verdiğini düşünüyor. Bu yüksek oran, Malezya’yı bir numaraya taşıyor. Peki başarılarının arkasında ne var? Öğretmenlerin yüzde 97’si mesleki eğitim desteği alıyor ve okul çapındaki kararlara yoğun bir katılım gösteriyor. Ayrıca haftada sadece ortalama 17 saat ders veriyorlar. Öğretmenlerin sadece üçte biri can sıkıcı idari işlerle uğraşmak zorunda olduğunu söylüyor.

Kaynak: http://www.takepart.com/photos/10-countries-where-teachers-feel-valued-most

Alıntı:http://www.egitimia.com/ogretmenlerin-en-degerli-oldugu-10-ulke/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz