İyi de Bu Benim Ne İşime Yarayacak?

0
3870

“Bu tam olarak benim ne işime yarayacak?” sorusu, karmaşık matematik problemlerinden sıkılmış öğrencilerin ortak sorusudur. Öğrenciler, soyut matematiksel kavramlar içeren problemlerle ilgili, bu soruyu sormakta haklı olsalar da; öğrencilik yıllarında matematikten kazanılan hünerler, üzerinden yıllar geçse de, “gerçek hayat” problemlerini çözmekte sıklıkla işe yarar.

Tadilat Matematiği

Herhangi bir müteahhitte veya inşaat işçisine, matematiğin hayatlarının neresinde olduğunu sorarsanız; işlenmemiş malzemelerle, kalıcı bir şey yaratmanın altında, doğru malzemelerin ve geniş bir matematik bilgisinin yattığı cevabını duyarsınız. Gerçekten, bir beton levha için gerekli harcı hesaplamak, uzunlukları, genişlikleri ve açıları doğru biçimde ölçmek, yapılan işin maliyetini planlamak, matematiğin inşaat işlerinde  gerekli olduğu durumlardan yalnızca birkaçıdır.

İnşaat işinde çalışmayı planlamadıklarını söyleyen öğrenciler için de, matematiğin, ilerideki hayatlarında evde yapılacak ufak tefek tadilatlarda hayat kurtaracağını belirtmekte yarar vardır.  Matematiksel donanıma sahip olmak, insanı bir sürü masraftan ve işçilerle uğraşma sıkıntısından kurtarabileceği gibi, başkasına yaptırmak durumunda olduğumuz işlerin doğru yapılıp yapılmadığını kontrol etmeye, işin ne kadara mal olacağını hesaplamaya ve böylece işi yapandan en iyi fiyatı almaya olanak sağlar.

Market Matematiği

Gündelik hayatta matematiğe en çok ihtiyaç duyduğumuz yerler arasında marketler de sayılabilir ve gerçekten, market alışverişi dört işlemden, yüzde ve yaklaşık değer hesaplamaya kadar, geniş bir matematik bilgisi gerektirir. Alışveriş deneyiminizin, birim başına fiyat hesapladığınız, ürün tarttığınız ve yüzdelik indirimleri tahmin etmeye çalıştığınız her anında matematik kullanırsınız.

Mutfak Matematiği

Evin diğer yerlerine kıyasla mutfakta daha çok matematik bulunur. Yemek hazırlamak ve pişirmek kendi başlarına birer bilim dalı olduğu gibi, çocukları matematiğe yönlendirmek için de en karlı ve en lezzetli yöntemlerden birisidir. Sonuçta, yemek tarifi olarak adlandırdığımız şey, birbirinden bağımsız basamaklardan oluşmuş algoritmalardan başka bir şey değildir. Tarif için gerekli malzemeleri ölçmek, her bir malzemenin pişme süresini hesaplayarak, malzemelerin yemek pişirme sürecine dahil olma zamanlarını tahmin etmek, kesir ve oranları anlamlandırmaya çalışmak, mutfakta matematik kullanılan alanlardan yalnızca birkaçıdır.

Seyahat Matematiği

Matematiğin işe yaradığı yerlerden birisi de, hemen hepimizin keyif aldığı seyahat etme halidir. Fakat, seyahat edeceğiniz uzaklığa göre ihtiyacınız olan yakıt miktarını doğru olarak hesaplayamazsanız, kendinizi yolda kalmış veya tahmin ettiğinizden daha fazla yakıt harcamış biçimde bulabilirsiniz. Ayrıca, yolculuğunuz boyunca otoyol ve köprü ücretlerini ödemek, çıkışları saymak ve lastiklerin hava basıncını kontrol etmek de farkında olmadan matematik kullandığınız yerler arasındadır.

Yatırım Matematiği

Birçok uzman, kuvvetli matematik yeteneğine sahip olmayan insanların, para harcamaya duygusal olarak yaklaştıkları ve bunun sonucunda da büyük finansal hatalar yaptıkları konusunda hemfikirdir. Oysa, zamanında üstel büyümenin ve birleşik faizin ilkelerini iyi kavrayan her öğrenci, ileride borçlarını daha iyi yönetmeye ve böylece yaşamlarını hüsrana uğramadan devam ettirme yeteneğine sahip yetişkinler halini alır.

Zaman Yönetimi ve Matematik

Zamanın en önemli varlığımız olduğu su götürmez bir gerçektir ve uygun bir planlama olmadan gün parmaklarımızın arasından hızlıca kayıp gider. Böylece, yerine getirmemiz gereken sorumluluklar birikmeye başlar ve kolayca ajandamızın gerisine düşeriz.

Vaktin, geçmişten daha hızlı aktığı günümüzde, işlerimize sadık kalmak ve hayatı kontrol altında tutmak, saati anlamaktan veya takvimi takip etmekten biraz daha fazla matematik yeteneği istiyor ve zamanı etkili bir biçimde yönetmenin yolu ayrıntılı bir yapılacaklar listesi hazırlamaktan geçiyor. Peki, matematik önümüzdeki işleri önem sırasına dizme kısmının neresinde yer alıyor?

Liderlik uzmanı John Maxwell’e göre, dur durak bilmeyen yapılacaklar listesi hazırlama süreci üç adımdan oluşuyor ve bu süreçte listedeki her bir işe önem sırası ve aciliyet durumuna göre birer sayı atanıyor.

1. İşleri önem sırasına göre derecelendirme:

Kritik: 5 puan, Gerekli: 4 puan, Önemli: 3 puan, Yararlı: 2 puan, Önemsiz: 1 puan

2. İşin aciliyetini belirleme:

Bu ay: 5 puan, Gelecek ay: 4 puan, Önümüzdeki üç ay: 3 puan, Sonraki üç ay: 2 puan, Yıl sonu: 1 puan

3. Önem sırasını ve aciliyet durumunu çarpma:

Örnek: 5 (Kritik)x4(Gelecek ay)=20 puan

İşleri bu basit matematiksel kurala göre sıraladığınızda her şeyin takibinde olmanın ne kadar kolay bir hal alabileceğini bizzat yaşayarak deneyimleyebilirsiniz ve gelecek sefer kendinizi matematiği nerede kullanacağınızı sorgularken bulursanız yukarıdaki örnekleri hatırlayabilirsiniz.

Alıntı:https://www.matematiksel.org/iyi-de-bu-benim-ne-isime-yarayacak/

Kaynak : https://www.imaginelearning.com/blog/2017/04/math-real-life-examples

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz