Güçlü Bir Hafıza İçin: Egzersiz

0
2524

Bilim insanları, güçlü bir hafıza için haftada iki kez egzersiz yapılmasını öneriyorlar.

Hafif bilişsel bozuklukları olan biriyseniz ve doktorunuz size ilaç kullanmak yerine egzersiz yapmanızı öneriyorsa şaşırmayın. Tıbbi uygulayıcılara yönelik yeni bir kılavuz, hafızayı ve düşünceyi iyileştirmek için haftada iki kez egzersiz yapılmasını öneriyor.

Dr. Ronald Petersen; “Düzenli fiziksel aktivitenin kalp sağlığına iyi geldiği uzun süredir bilinen bir durum. Egzersiz yapmak, aynı zamanda hafızayı güçlendiren bir etkiye de sahip” diyor.

Hafif bilişsel bozukluklar, yaşlanma sonucu oluşan normal düşüşler ve Demans gibi rahatsızlıklarda ortaya çıkan daha ciddi boyuttaki düşüşler arasında beklenen bir aşamadır. Belirtiler, yaşla ilgili normal değişikliklerden daha ciddi bellek, dil ve düşünce ile ilgili sorunları içerebilir.

Bu değişiklikler genel olarak günlük yaşamı ve olağan faaliyetleri önemli derecede engelleyecek kadar ağır olmayabilir. Bununla birlikte, hafif bilişsel bozukluk, Alzheimer veya Demans riskini her zaman artırabilecek niteliktedir.

Kılavuz yazarlar, mevcut tüm çalışmaları gözden geçirdikten sonra hafif bilişsel bozukluk hakkındaki tavsiyeleri güncellediler. Altı ay süren çalışmalar, haftada iki kez uygulanan egzersiz programlarının, hafif bilişsel bozukluğu azaltmak ve hafızayı korumak adına faydalı olduğunu ortaya çıkardı.

Dr. Petersen; “Haftada 150 dakika mutlaka yürüyün, hızlı yürüyün. Bunu, 30 dakika ve 5 tekrar, veya 50 dakika ve üç tekrar gibi bölebilirsiniz. Egzersiz seviyeniz biraz terlemeye yetecek kadar tempolu olmalı. Bu düzende egzersiz yapmak beyninizi, hafızanızı koruyacak” dedi.

Hafızayı korumak adına uygulanan bilişsel eğitimler, tek tek veya küçük gruplar halinde bilgisayar destekli veya kişisel olarak yapılabilen beyin egzersizlerinden oluşur. Kognitif eğitimin bilişsel işlev ölçülerini iyileştirebileceğine dair güçlü kanıtlar yoktur.

Amerikan Nöroloji Akademisi’ne göre, dünyada 60’lı yaşlardaki insanların yüzde 6’sında hafif kognitif bozukluk var ve durum ilerleyen yaşlarda daha sık görülüyor. 85 yaş ve üzerindeki insanların %37’den fazlası bu durumun etkisi altında.

Dr. Petersen, kognitif bozukluğa sebep olan yaşam tarzına ilişkin faktörlerin bulunmasının, bireyler ve toplum için büyük fark yaratacağına inanıyor.

“Yaşlanmaya pasif bir süreç olarak bakmamız gerekmiyor. Yaşlanma sürecimizle ilgili bir şeyler yapabiliriz. Egzersiz, bu anlamda çok önemli. 72 yaşında bilişsel bozukluk yaşayacağı var sayılan biri, egzersiz sayesinde bunu 75 hatta 78 yaşına kadar öteleyebilir. Bu çok önemli.”

Petersen, hafif kognitif bozukluk için ilk klinik araştırmanın geliştirilmesinde yer aldı. Petersen, hastalığın bu aşamasını araştıran dünya çapında bir ‘lider’ olarak çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz